Presretanje imejlova samo po Ustavu

Izvor: B92, 08.Maj.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presretanje imejlova samo po Ustavu

Poverenik za informacije i Rodoljub Šabić saopštio je da je presretanje elektronskih komunikacija moguće samo u skladu sa Ustavom i zakonom.

U saopštenju se navodi da je poverenik dostavio Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija mišljenje da ne treba donositi "Predlog pravilnika o zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i tehničkim zahtevima za ispunjenje obaveze zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predloženom sadržinom.

Kako se navodi, takav stav poverenika zasniva se na činjenici da se Predlog pravilnika bavi i nizom pitanja čije uređivanje ne može biti predmet podzakonskog akta, kao i da sadrži rešenja koja nisu u skladu, odnosno koja su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema oceni poverenika, usvajanje takvog pravilnika podrazumevalo bi veliki i potencijalni i realni rizik ugrožavanja prava velikog broja građana na privatnost, na tajnost komunikacije i na zaštitu podataka o ličnosti.

Naglašavajući da se radi o pitanjima koja se, u skladu s Ustavom, mogu i moraju regulisati isključivo zakonom, poverenik je sugerisao resornom ministru otvaranje što šire javne rasprave s ciljem izmena i dopuna ili donošenja novog zakona o elektronskim komunikacijama, piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.