Preskupi radovi o budžetskom trošku

Izvor: Politika, 04.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskupi radovi o budžetskom trošku

Uz privilegije i nezakonitosti prilikom izbora izvođača, papreno su plaćani radovi i oprema u kraljevačkim školama

Kraljevo – Krajem prošle godine, načelnik ovdašnje policijske uprave Bogoljub Živković piše predsedniku opštine Milošu Babiću, predlažući da stručna komisija izvrši kontrolu ugovora o izvođenju radova u osnovnim i srednjim školama, jer, tvrdi, ima brojnih primedbi na rad opštinskog odeljenja društvenih delatnosti. Predsednik opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odmah nalaže formiranje komisije, uz napomenu da se zapisnici dostavljaju njemu i načelniku policije. No, načelnik pomenutog odeljenja Miroljub Stolović na to rešenje upućuje primedbu i predlaže da se izbaci deo rečenice „i načelniku policijske uprave". Jer, tvrdi dalje, „suvišno je objašnjavati da komisija bez provere i saglasnosti predsednika opštine šalje zapisnike policiji a moguće i sredstvima javnog informisanja". Tako, u novom rešenju predsednika Babića o formiranju pomenute komisije, ipak, nema te odredbe, što, svakako, podstiče niz sumnji.

To, pogotovo, posle prvih kontrola po školama, koje pokazuju da se u priličnoj meri kršio zakon, da su pojedini izvođači radova imali privilegije a cene radova su znatno iznad prosečnih i realnih.

Tako je u Osnovnoj školi „Jovo Kursula" tokom protekle tri godine farbana stolarija, adaptirane su podrumske prostorije, postavljana i popravljana ograda. Iz budžeta je uloženo nešto više od dva miliona dinara. Međutim, cene su, u poređenju sa realnim (koje primenjuje opštinska direkcija za urbanizam i izgradnju) – više za trećinu. Uz to, izvođač, kraljevačka firma „Dadi", izabran je bez konkurencije, odnosno bez drugih ponuda ili bez drugih ispravnih ponuda, kao i bez prethodnog predračuna radova.

Slična je situacija u pogledu cena i poštovanja postupka izbora izvođača za investicije u kraljevačkoj Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović". Tu je kraljevačka firma „Koastan" obavljala sanaciju sanitarnog čvora i za to je ukupno utrošeno skoro tri miliona dinara. Međutim, da su primenjene realne cene, sve to bi moglo da se obavi za oko 750.000 jeftinije.

Posebno je zanimljiva priča o zameni krova u osnovnoj školi u Lađevcima kod Kraljeva. Umesto predviđenih 1.950 kvadrata, novim crepom pokriveno je tek 1.550, a na krovu je ostalo prilično starog crepa. Ipak, naplaćeno je 1.850 kvadratnih metara. Uz to, ugradnja poklopaca na krovu i postavljanje izolacionih traka naplaćeni su dva puta, pa je budžet oštećen za skoro 900.000 dinara... Komisija je, kako doznajemo, utvrdila i oko milion dinara razlike od realnih do „naduvanih” cena, opet u korist izvođača firme „Dadi" na investicijama sanacije sanitarnih prostorija i učionica u seoskim školama u Cvetkama, Tavniku i Gornjim Lađevcima... Primer za to je jasan i laicima za građevinarstvo jer je, recimo, „sitnica", samo skidanje plota vrata plaćano 3.000 dinara.

Zaseban „detalj" u nizu nezakonitosti jeste i nabavka nameštaja za škole, koju je odeljenje društvenih delatnosti „centralizovalo". No, pošto su utrošena sredstva pozamašna, direktorima je „preporučeno" potpisivanje papira kao da je postupak takozvanih malih nabavki sprovođen u školama. Onaj ko se usudio da to odbije, poput Dragice Spajić, direktora škole „Svetozar Marković", rizikovao je da za svoju školu ne dobije ni komad od naručenog nameštaja.

O svemu ovome za „Politiku" je želeo da govori Dragutin Drašković, vlasnik firme „Dadi", koji tvrdi da, „gledajući pojedinačno, neke cene su previsoke, ali sveukupno, uz niz dodatnih radova koji nisu naplaćeni, one su, ipak, realne". On je, istovremeno, izrazio sumnju da će komisija proveravati sve 33 škole, a posebno tamo gde su, kaže, „u ulozi nadzornih organa bili i pojedini članovi komisije".

Miroljub Stolović, načelnik Odeljenja društvenih delatnosti SO Kraljevo, iako nije znao o čemu smo namerni da ga upitamo, posredstvom službenice tog odeljenja, unapred je odbio kontakt sa nama.

M. Dugalić

[objavljeno: 05/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.