Preregistracija stranaka počinje 23. jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preregistracija stranaka počinje 23. jula

BEOGRAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da 23. jula počinje preregistracija političkih stranaka u Srbiji.

"Rok za preregistraciju je šest meseci. Nakon isteka tog roka - 23. januara 2010, znaćemo ko su politički subjekti u Srbiji iza kojih stoje građani, a koje partije postoje samo na papiru", rekao je Marković za sutrašnje Večernje novosti.

Tek desetina od sadašnjih 500 partija

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao da je za preregistraciju potrebno 10.000 overenih potpisa građana.

"Uštedećemo milione dinara zato što registrovane stranke više neće imati obavezu sakupljanja potpisa za učešće na lokalnim, pokrajinskim ili republičkim izborima", rekao je ministar.

Marković je rekao da smatra da će, posle preregistracije, u registru ostati tek desetina od sadašnjih 500 partija.

Prema njegovim rečima, predlog zakona o jedinstvenom biračkom spisku koji je Vlada Srbije usvojila prošle nedelje, onemogućiće "anomalije poput toga da neko glasa na dva biračka mesta, da 'glasaju mrtvi' ili da neko bude izbrisan sa biračkog spiska".

"Važno je i to što će građani moći da glasaju u mestima boravišta, a ne samo gde su upisani u birački spisak, tako da studenti više neće morati da putuju autobusima i vozovima u mesta prebivališta da bi glasali", rekao je Marković.

Novim zakonom bez blanko ostavki

On je rekao da je novi zakon o izboru odbornika u vladinoj proceduri.

"Novina je da taj zakon ne predviđa blanko ostavke, ali predviđa drugačiji način izbora odbornika. Građani će glasati za ime i prezime, i taj odbornik će polagati račune građanima, a ne stranci koja ga je postavila", naveo je Marković.

On je kazao da je Predlog zakona o državnoj izbornoj komisiji završen i da će se za 15 dana naći će pred Vladom.

"Novi zakon o izboru narodnih poslanika pripremićemo na jesen, kao i izmene Zakona o izboru predsednika Republike. I na kraju, uslediće promene Zakona o finansiranju političkih stranaka", rekao je Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preregistracija stranaka počinje 23. jula

Izvor: Mondo, 30.Jun.2009, 22:35

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da 23. jula počinje preregistracija političkih stranaka u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.