Preokret?; Naređeno povlačenje vojske

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 14:49

Preokret?; Naređeno povlačenje vojske

Hiljade izraelskih vojnika izmeštaju se iz Pojasa Gaze, saopštila je danas izraelska vojska.

Borbe su usmerene na glavni grad u južnoj polovini palestinske enklave.

Razmeštanje trupa moglo bi da bude znak da se borbe smanjuju u nekim oblastima Gaze, posebno u severnoj polovini gde je vojska navela da je blizu preuzimanja operacionalne kontrole, navodi agencija AP.

Izrael je pod pritiskom svog glavnog saveznika SAD, da počne da se prebacuje na borbe nižeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intenziteta.

Objava o smanjenju vojnika u Gazi data je uoči posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena (Anthony) regionu i pošto je administracija predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) drugi put zaobišla Kongres ovog meseca da odobri hitnu prodaju oružja Izraelu.

Ali žestoke borbe nastavljene su u drugim delovima Gaze posebno u južnom gradu Kan Junisu i centralnim oblastima te enklave. Izrael je obećao da će nastaviti dok ne postigne svoje ratne ciljeve uključujući rasformiranje Hamasa koji vlada Gazom poslednjih 16 godina.

Vojska je saopštila danas da će pet brigada, ili nekoliko hiljada vojnika biti izmešteno iz Gaze narednih nedelja radi obuke i odmora.

U brifingu juče kada je prvo najavljeno smanjenje broja vojnika, portparol vojske kontraadmiral Danijel Hagari nije rekao da li ta odluka znači da Izrael pokreće novu fazu rata.

"Ciljevi rata zahtevaju produžene borbe, i mi se shodno tome pripremamo", rekao je on.

Hagari je rekao sinoć u novogodišnjoj poruci vojnicima da će se rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u pojasu Gaze nastaviti "tokom cele" 2024. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Izraelska vojska treba da planira unapred jer ćemo morati da sprovodimo zadatke i dodatne borbe tokom cele ove godine", rekao je Hagari.

On je rekao da će desetine hiljada izraelskih rezervista biti potrebno za nastavak borbi, ali da će neki od njih napraviti pauzu u ratu da se pripreme za "produžene borbe".

"Neki rezervsiti će se vratiti svojim porodicima i poslovima ove nedelje", rekao je Hagari dodajući da će im to "omogućiti da povrate snagu za buduće aktivnosti tokom naredne godine (2024)".

Izrael kaže da je u ratu ubijeno više od 8.000 militanata, ali bez pružanja dokaza o tome. Izrael okrivljuje Hamas za veliki broj poginulih civila, navodeći da se njihovi borci kriju u stambenim četvrtima, i u školama i bolnicama.

U ratu početom 7. oktobra raseljeno je oko 85 odsto od 2,3 milliona stanovnika Gaze, i talasi ljudi kreću se u potrazi za skloništem u bezbedne oblasti koje je Izrael odredio, ali koje je vojska ipak napadala. Palestinci se osećaju kao da nigde nije bezbedno u toj maloj enklavi.

Od početka kopnenih operacija u Gazi 27. oktobra poginula su 172 izraelska vojnika na toj paletinskoj teritoriji, neki od njih u prijateljskoj vatri.

Izrael je ranije naveo da će rat trajati mesecima. Argument je da mu je potrebno vreme da raščisti oružje i infrastrukture pripadnika Hamasa da se spreči Hamas da organizuje nove napade. Izrael se odupire međunarodnim pozivima za dugoročni prekid vatre ukazujući da bi to značilo pobedu za Hamas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVA FAZA RATA U GAZI? Izrael povlači deo vojske

Izvor: Blic, 01.Jan.2024

Hiljade izraelskih vojnika se premešta iz Pojasa Gaze, saopštila je danas vojska, što je prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz palestinske enklave od početka rata Izraela i Hamasa, prenosi AP.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.