Preminuo cenjeni srpski akademik - Nikola Hajdin

Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo cenjeni srpski akademik - Nikola Hajdin

Inženjer građvinarstva i akademik Nikola Hajdin preminuo je danas u Beogradu posle kraće i teške bolesti, saopštila je Srpska akademija nauaka i umetnosti (SANU).

Foto: Mondo/Stefan Stojnaović

Hajdin je rođen 1923. godine, "bio je mostograditelj, van Akademije i u samoj Akademiji", navela je SANU.

Za dopisnog člana SANU Hajdin je izabran 1970. godine, za redovnog 1976, predsednik SANU bio je u tri mandata od 2003. do 2015. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Bio je profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirao 1956. Pored toga bio je i gostujući profesor na Saveznoj visokoj školi u Cirihu od 1971. do 1973. godine i gost-naučnik Švajcarskog udruženja za čelične konstrukcije.

Hajdin je bio predsednik Jugoslovenske grupe Međunarodnog udruženja za mostove i viskogradnu i član stalnog komiteta te organizacije, predsednik Jugoslovenskog komiteta Međunarodne unije za teorijsku i primenjenu mehaniku i predsednik Jugoslovenskog društva građevinskih konstruktera.

U saopštenju se podseća da je Hajdin bio inostrani član nekoliko akademija - Slovenačke akademije znanosti i umetnosti, Nacionalne akademije Atine, Evropske akademije nauka, umetnosti i literature sa sedištem u Parizu, Evropske akademije nauka i umetnosti sa sedištem u Salcburgu i Evropske akademije nauka u Liježu.

Nikola Hajdin treći put predsednik SANU

"Akademik Hajdin je dao izuzetno značajan doprinos u naučnoj oblasti koja se odnosi na primenu numeričkih metoda u Teoriji elastičnosti i Teoriji konstrukcija i na radove iz Teorije tankozidnih nosača. Njegov naučni interes su poslednjih godina predstavljali nelinearni dinamički problemi mehanike", navela je SANU.

Njegov naučni opus obuhvata više od 230 radova.

Veoma je cenjen kao autor niza čeličnih i betonskih konstrukcija među kojima su železnički most sa kosim zategama preko Save u Beogradu, drumski most sistema grede sa kosim zategama preko Dunava u Novom Sadu, brana "Glažnje" u Makedoniji i veliki most sa kosim zategama

preko reke Visle u Poljskoj.

Dobitnik je priznanja i nagrada među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Oktobarska nagrada Novog Sada, Nagrada AVNOJ, Prva nagrada za projekat mosta preko Visle u Poljskoj, Orden rada sa zlatnim vencem, Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem i Plaketa Svetog Đorđa grada

Kragujevca.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.