Preminuo bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2018, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini. Portparol porodice Buš, Džim Mekgrat, izjavio je da je Buš preminuo sinoć nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu.

Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik. Prethodno je u dva mandata bio potpredsednik za vreme Ronalda Regana, a bio je i šef Centralne obaveštajne agencije ( >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << CIA).

Popularnost mu je naglo porasla sa uspehom SAD u Zalivskom ratu 1991. godine, naveo je AP.

Uprkos popularnosti koja je zbog toga dostizala i rejting od 90 odsto među građanima, bio je kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobedio Bil Klinton, navodi BBC.

Pre nego što je počeo da se bavi politikom 1964. godine, bio je avijatičar u Drugom svetskom ratu i naftni tajkun. Bušova supruga Barbara preminula je pre osam meseci, podseća AP.

On je u aprilu primljen u bolnicu zbog infekcije, nedelju dana nakon smrti supruge. Rojters navodi da je Buš živeo duže od bilo kog od njegovih prethodnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro je bivši američki predsednik George H. W. Bush

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2018

Bivši predsednik SAD George H.W. Bush umro je u petak u 94 godini života. George Bush stariji, 41. predsednik Sjedinjenih Država, živeo je duže od svojih prethodnika. Bio je otac bivšeg predsednika Georgea W. Busha, koji je služio u dva mandata u Beloj kući od 2001. do 2008. godine i bivšeg...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

UMRO DŽORDŽ BUŠ STARIJI: Bivši predsednik Amerike preminuo u 95. godini

Izvor: Kurir, 01.Dec.2018

Četrdeset prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džordž Buš stariji, umro je u 95. godini, objavio je njegov sin Džordž Buš mlađi, 41. predsednik SAD.

Nastavak na Kurir...

Preminuo bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Dec.2018

WASHINGTON - Bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush, koji je predsjedao za vrijeme završetka hladnog rata i porazio iračku vojsku Saddama Husseina, umro je u petak u 94. godini, kazao je glasnogovornik obitelji...Bush, 41. predsjednik SAD-a, živio je dulje od bilo kojeg od njegovih prethodnika...Na...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Preminuo Džordž Buš stariji

Izvor: Prva.rs, 01.Dec.2018

Portparol porodice Buš Džim Mekgrat izjavio je da je Buš preminuo sinoć nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu.. Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik.. Prethodno je u dva mandata bio potpredsednik...

Nastavak na Prva.rs...

Umro Džordž Buš Stariji

Izvor: Beta, 01.Dec.2018

Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini.Buš je umro sinoć u svojoj kući u Hjustonu, rekao je portparol porodice Džim Mekgrat.Odlikovani veteran iz Drugog svetskog rata, Džordž Herbert Voker Buš je tokom karijere prošao mnogo stepenika. Počeo je kao kongresmen, da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.