Preminuo Ivan Džon Demjanjuk

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ivan Džon Demjanjuk

Berlin -- Ivan Džon Demjanjuk, koga je sud u Minhenu u maju 2011. osudio na pet godina robije zbog ubistva najmanje 28.000 Jevreja u poljskom logoru Sobibor, preminuo je.

Zvaničnik policije u Rozenhajmu Kilijan Šteger rekao je za agenciju AP da je Demjanjuk (91) preminuo od starosti u svojoj kući na jugu Nemačke, gde je živeo od kada je prošle godine sudski proces protiv njega završen.

Šteger je dodao da tužioci u susednom Trauštajnu ovaj slučaj tretiraju kao rutinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proceduru.

Suđenje Demjanjuku, rođenom u Ukrajini, uz veliko medijsko interesovanje, počelo je 30. novembra 2009. ali je samo posle tri dana prekinuto zbog bolesti optuženog, pa je onda nešto kasnije nastavljeno. Demjanjuk je u minhenškom sudu u maju 2011. osuđen posle 18 meseci koliko je trajao proces.

Posle dve godine provedene u zatvoru, ipak je oslobođen, uz obrazloženje da više ne predstavlja nikakvu pretnju i da teško može da pobegne od zakona.

S obzirom na to da nije bilo nikakvih konkretnih dokaza da je Demjanjuk boravio ili bilo šta radio u logoru Sobibor, sud je zaključio da je on tamo bio stražar i na taj način indirektno umešan u ubistva nemačkih Jevreja izvršena u to vreme.

On je negirao optužbe i podneo žalbu na kaznu.

Državno tužilaštvo Nemačke teretilo je Demjanjuka da je nemilosrdno i bezosećajno, zajedno sa drugim čuvarima i S S-ovcima terao ljude u gasne komore, ''jer je lično želeo njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga''.

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svedoci identifikovali kao "Ivana Groznog", ozloglašenog logorskog stražara.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gde je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji sa nacistima. Sud mu je 2002. godine ukinuo američko državljanstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.