Preminuo Džon Gudenaf, tvorac litijum-jonske baterije

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jun.2023, 22:30

Preminuo Džon Gudenaf, tvorac litijum-jonske baterije

Teksaški univerzitet u Ostinu saopštio je danas da je Džon Gudenaf, čovek koji se smatra tvorcem litijum-jonskih baterija, preminuo u 100. godini. Gudenafov izum od ključne je važnosti za današnje svakodnevne tehnologije, poput mobilnih telefona, laptopova i električnih vozila, piše Engadget.
Gudenaf je 1980. godine postigao proboj u razvoju litijum-jonskih baterija, stvarajući superiorni model sa katodom od slojeva litijuma i kobalt oksida. Ova tehnologija je pružila veći kapacitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << u odnosu na prethodne pokušaje i izdigla litijum-jonske baterije iznad tadašnjih standarda.
Iako je Gudenafova tehnologija postala komercijalno dostupna tek 1991. godine kroz prvu punjivu litijum-jonsku bateriju kompanije Sony, njegov izum je revolucionirao industriju. Uređaji su postali tanji, brži i sa boljom autonomijom, a proizvodnja električnih automobila je postala moguća.
Gudenaf, međutim, nije samo bio odgovoran za unapređenje tehnologije baterija. Tokom njegovog rada na MIT univerzitetu, bio je jedan od tvoraca tehnologije koja će vremenom postati “memorija sa slučajnim pristupom”, ili RAM, koja se danas koristi u brojnim računarskim proizvodima.

Parilov / Shutterstock.com
Za svoj doprinos nauci, Gudenaf je 2019. godine nagrađen Nobelovom nagradom za hemiju. Iako njegov rad možda nije bio široko poznat javnosti, njegov doprinos tehnologiji i njenom razvoju je neosporni deo naše svakodnevne stvarnosti. Do nedavno, Gudenaf je radio na razvoju sledeće generacije baterija, nastojeći da unapredi skladištenje obnovljive električne energije i dalje transformiše budućnost električnih automobila.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Preminuo tvorac litijum-jonske baterije

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Jun.2023

Džon Gudenaf, naučnik koji je igrao ključnu ulogu u razvoju telefona, laptopova i električnih automobila, napustio nas je u 100. godini života.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.