Preminuo Dušan Golumbovski

Izvor: Prva.rs, 04.Jan.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dušan Golumbovski

Ovaj glumac, voditelj, pevač, publicista, angažovani radnik u kulturi, rodio se u Beogradu u sam osvit Drugog svetskog rata, u braku poznate beogradske balerine Dušice Vasiljević i Dragutina Golumbovskog, sina bogatog industrijalca.
Glumu je zavoleo kao dečak, kada je kao desetogodišnjak u Mesnoj zajednici na Crvenom krstu zaigrao u predstavi "Sin brkate čete". Odatle je (na preporuku jedne čistačice, kako je mnogo kasnije ispričao) dospeo do dramske grupe čuvenog Bate Miladinovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da bi se desetak godina kasnije na glumačkoj akademiji obreo u klasi sa velikanima, Zoranom Radmilovićem, Petrom Kraljem, Milošem Žutićem i Oliverom Katarinom... I pored desetina briljantnih uloga ostvarenih na scenama Narodnog, Pozorišta na Terazijama i drugih beogradskih teatara, u najširoj javnosti će ostati upamćen po nezaboravnim rolama u serijama Siniše Pavića "Bolji život", "Bela lađa", "Srećni ljudi".
Golumbovski se šezdesetih godina prošlog veka, sa drugim doajenima našeg glumišta, okuplja oko Teatra Nacionalne Drame i drugih grupa nastalih po ideji Eve i Radomira Stevića Rasa, koje prerastaju u svojevrsni politički teatar. Sa Banetom Cvetkovićem, 1967. godine je činio prvi voditeljski par kultne TV emisije "Koncert za mladi ludi svet", u kojoj nastaju prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.
Po odlasku u penziju 2002. godine tumačio je isključivo lik Ozrena Soldatovića, koji je smatrao svojom posebnom obavezom.
Golumbovski je za sobom ostavio suprugu Mirjanu Popović-Golumbovski, novinarku i dugogodišnju urednicu u "Novostima" i ćerku Anu, filmskog i TV montažera.
Izvor: novosti

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Umro glumac Dušan Golumbovski

Izvor: Večernje novosti, 04.Jan.2016

Glumac Dušan Golumbovski, popularni Ozren Soldatović iz serija "Srećni ljudi" i "Bela lađa", lik u kome je Siniša Pavić anticipirao potonje "tajkune", preminuo je juče u Beogradu. Ovaj glumac, voditelj, pevač, publicista, angažovani radnik u kulturi, rodio se u Beogradu u sam osvit Drugog svetskog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.