Preminuo Dino Dvornik

Izvor: Blic, 07.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dino Dvornik

Dino Dvornik, poznati hrvatski pevač kršten pod imenom Miljenko Dvornik, sin poznatog hrvatskog glumca Borisa Dvornika, iznenada je preminuo u 45. godini života juče u svom stanu u Zagrebu. Ćerka Ela i supruga Danijela su hrvatskim medijima, kroz suze, potvrdile tužnu vest.

Dino je kao dečak upoznao televiziju i svet medija, kada je glumio u seriji „Naše malo misto", a nakon toga u još nekoliko dečijih filmova i serija. Pohađao je muzičku školu od koje je kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odustao, a pred kraj srednje škole sa bratom Dejanom osnovao je bend „Kineski zid". S tim bendom snimio je prvu fanki ploču u hrvatskoj diskografiji, a 1988. godine je debitovao na „Zagreb festu" sa pesmom „Tebi pripadam" i osvojio nagradu za najboljeg debitanta.

- Boria sam se još kao klinac. Morao sam da vidim kako diše ulica jer ja sam odrastao na ulici. Koliko god to bilo čudno, sin Borisa Dvornika odrastao je na ulici. Moj otac nije znao da sam pao drugi razred srednje skole. To smo mu tajili i mater i brat i ja - govorio je Dino koji je brzo postao zvezda.

Popularnost je rasla iz dana u dan, a prodaja njegovog debi albuma dosegla je neverovatnih 750.000 primeraka.

Dino sa suprugom Danijelom i ćerkom Elom

Prelomna godina u njegovom životu bila je 1990. Radio je na drugoj ploči, koja je trebalo da opravda prvu. Krenula je i promotivna turneja čiji je prvi koncert bio u Zagrebu u velikoj dvorani Doma sportova. Dan pre koncerta mu se rodila ćerka Ela, pa je koncert održan u totalnoj euforiji i sreći. Te godine počeli su i problemi raspada tadašnje Jugoslavije, pa je turneja zbog političke situacije prekinuta pri samom kraju. Rat i pritisak koji je Dino osećao sve su ga više potiskivali u depresiju koja je rezultirala teškom zavisnošću od droga.

- Bio sam mlad, strašno sam volio muziku i imao ambicija. Tu je bila i droga, pušili smo travu... Kad sam radio muziku, pušio sam travu, ona ti malo otvori osećaje. Možda bih napravio malo više bez toga, ali svi smo bili na opijatima i divljali. Ušao bih u studio i ne bih izlazio mesec dana dok ne bih napravio nešto. U tom zanosu sam radio, ali me je koštalo zdravlja. Tad sam mislio da su svi muzičari na svetu drogirani - govorio je Dino tada.

Potisnut u stranu od medija i muzičkog sveta, Dino je u svojoj najvećoj bici za život i zdravlje 1995. godine snimio maksi singl „Afrika" na kojem se nalazi i pesma „Žigolo". „Afrika" je 1996. godine dobila „Porina" (najznačajnija diskografska nagrada u Hrvatskoj).

- Ne izlazim nigde vani, dosadile su mi sve te face, šminka, svi jedva čekaju da se desi neki skandal. Meni to ide na živce, sedim kući i gledam filmove, ili sam u studiju po ceo dan. Ostale stvari škode mom zdravlju - bio je iskren Dino.

U narednim godinama snima brojne albume i izdaje kompilacije sa manje ili više uspeha. Igrao je i filmu „Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića. Zajedno sa suprugom Danijelom i ćerkom Elom učestovao je u rijaliti serijalu „Dvornikovi" u kojem su kamere snimale njihov život 24 sata. Dino je u oktobru ove godine, nakon dugih šest godina muzičke pauze, trebalo da objavi novi album „Pandorina kutija", a upućeni stručnjaci koji čuli novi materijal prognozirali su mu grandiozni povratak.

Dvornik je za sobom ostavio suprugu Danijelu i ćerku Elu, te majku Dijanu i brata Deana. Njegov otac Boris Dvornik preminuo je u martu ove godine u 69. godini od moždanog udara.

Glumac i muzičar

-rođen 20. avusta 1964. u Splitu

-sa sedam godina igrao u kultnoj eks-YU seriji „Naše malo misto" - sa 17. godina sa bratom Deanom osniva fank bend „Kineski zid"

-debitovao je kao solo izvođač 1988. na „Zagreb festu"

-Dino je u karijeri osvojio tri „Porina", prvog 1996. godine za pesmu „Afrika"

-u avgustu 1989. Dino se oženio Danijelom Kuljiš, s kojom je dobio ćerku Elu

-početkom devedesetih bio na udaru medija zbog zavisnosti od raznih droga

-igrao je narko-bosa 2004. godine u filmu „Ta divna splitska noć"

-postao je 2004. godine prva hrvatska zvezda koja je počela da piše svoj blog

-Dino i njegova porodica su 2006. godine postali zvezde rialiti šoua „Dvornikovi", koja je rađena po uzoru na kultni britanski serijal „The Osbournes"

-za oktobar ove godine pripremao je album „Pandorina kutija"

Pesma u čast oca

Dino je snimio i pesmu u čast svog oca Borisa. Od Jakše Fiamenga, splitskog pesnika i novinara, naručio je tekst za pesmu čiji je radni naslov bio „Pape", a koja je trebalo da se nađe na albumu „Pandorina kutija".

- Stari bi ovo 100 odsto voleo, znam da bi mu bilo drago. Ranije je znao da govori kako ću mu raditi muziku za neke predstave, ali eto... - rekao je Dino Dvornik.

Na vest o smrti

Bebi Dol

- Malo mi je reći da mi je žao! Jer, Dino je osoba koja je u mojoj kući imala sve simpatije... Počevši od moje mame, koja ga je cenila zbog tog dara koji je imao. Strašno mi je što pričam u prošlom vremenu, ostala sam potpuno nema na to što se desilo. Žao mi je njegove porodice. Pitam se šta se to dešava, pa Bog uzima najhrabrije, one koji očigledno plaćaju ceh tog svog talenta.

Raka Marić

- Poznavao sam Dina od kako je počeo da radi. Pokazao je jedan zaista veliki talenat. Sećam se njegovog prvog albuma koji je bio antologijski i mislim da će taj njegov talenat retko ko moći da prevaziđe. Izgleda da su poroci kojima se vodio u životu, alkohol i droga, doveli do toga što se desilo.

Peca Popović

- Bio je divan muzičar. Hteo je da liči na Olivera Mandića, ali je izgadio svoj stil i karijeru. Pesma koja ge je proslavila, numera „Nemoj da praviš slona od mene" je pesma koja je trebalo da bude na ploči „Osam putnika", ali sam im ja rekao da je skinu. Oni su me poslušali i dali je mladom Dinu.

Inspektor Blaža

- Poštovao sam i voleo njegov rad, cenio sam ga kao svojevrsnog inovatora. Bio je vrhunski umetnik, a njeoga prva ploča svakako treba da bude deo antologije eks-YU muzike.

Alka Vujica

- Svi smo šokirani, užasno nam je teško. Volela sam ga jako. Dino je bio čudesan talenat i neverojatna osoba. On je prvi u Hrvatskoj postigao svetsku produkciju. Dino je pre svega bio dobar čovek.

Davor Gobac

- Strašno. Ne mogu verovati. Znam da je Dino živeo brzo, ali bio je mlad i mogao je još toliko toga da napravi. On je bio hrvatski Džejms Braun.

Među brojnim hitovima Dina Dvornika najpoznatiji su "Afrika", "Ti si mi u mislima", "Jače manijače"...

Bata Živojinović: A nije prošlo ni pola godine od Borisove smrti...

Index.hr prenosi i reakciju Velimira Bate Živojinovića na smrt Dina Dvornika, sina velikog Batinog prijatelja Borisa.

"Velika je to tragedija za porodicu Dvornik. Sve se dogodilo za tako kratko vreme, nije prošlo ni pola godine od Borisove smrti", rekao je Živojinović za index.hr.

Živojinović se danas popodne čuo sa Dijanom, Borisovom suprugom.

"Žena je u očajnom stanju, ne može verovati šta joj se događa. Pitao sam je da li joj treba nešto, bilo kakva pomoć, ali je odgovorila da joj pomoć ne treba jer se tu ne može pomoći".

Huljić: Ekstrem i u muzici i u životu

Hrvatski mediji prenose izjave brojnih Dvornikovih kolega iz regiona, koji su potpuno šokirani žalosnom vešću.

Tonči Huljić je za index.hr rekao da je smrt Dina Dvornika šok za sve njegove kolege i prijatelje, tragedija za porodicu Dvornik, ujedno i tragedija Splita.

"Ovo je ujedno tragedija grada koji je u poslednjih nekoliko godina izgubio osobe koji su bili postulati ne samo Dioklecijanovog grada, nego i cele Dalmacije", rekao je Huljić i dodao da je Dino među onima koji su davali posebnost Splitu.

"Nažalost, uvek je tako. Oni koji su najviše talentovani, odlaze najranije. Tako je slučaj i s Dinom. On je 80-ih bio preteča mnogih stvari koji su se dešavale u svetu muzike. Dino je bio ekstrem i u muzici i u životu, a mislim da jedno ne ide bez drugog. Verovatno ga je njegov stil života doveo do preranog odlaska", istakao je Huljić u izjavi za index.hr i dodao da je Dvornik bio ljudska veličina, jer nije bilo lako izaći iz senke velikog prezimena.

Dvornik: Droge sam konzumirao zbog muzike, ne da bih bio drogiran

Dino Dvornik je za hrvatsku "Arenu" nedavno otvoreno govorio o svojim iskustvima sa narkoticima.

"Bio sam mlad i tražio sam inspiraciju. Obično sam pušio 'travu' jer bi mi ona, na neki način, otvarala osećanja. Mislio sam da se svi uspešni umetnici drogiraju. Možda bih i uradio nešto više bez toga, ali svi smo bili mladi, na opijatima i divljali smo. Znao sam da ne izađem iz studija po mesec dana dok ne napravim nešto dobro. Radio sam u velikom zanosu, ali me je to koštalo zdravlja", rekao je Dvornik.

Dvornik je istakao da čovek tako "samo propadne bez veze", ali i da je on uzimao narkotike zbog muzike, a ne da bi bio drogiran.

"Ne mogu da kažem 'Deco uzimajte droge i pravite dobru muziku'. Čovek od toga propadne bez veze, ja sam se drogirao zbog muzike, a ne da bih bio omamljen. Sada ne gledam u prošlost, ni u budućnost, živim za danas", rekao je Dvornik koji je i prvi na estradi otvoreno govorio o drogama.

"Četiri puta sam pokušavao da se odviknem. Bolje da sam progovorio o tome tada, nego da me mediji hvataju na delu", rekao je Dvornik.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dino Dvornik umro u snu

Izvor: Mondo, 07.Sep.2008

U Zagrebu je preminuo Dino Dvornik, poznati hrvatski pevač i glumac, sin Borisa Dvornika. Hrvatski mediji prenose da ga je u krevetu mrtvog pronašla supruga. Policija je u sobi pronašla veću količinu različitih tableta za odvikavanje od droge kao i terapiju za Hepatitis C, piše 'Jutarnji.hr'

Nastavak na Mondo...

Umro Dino Dvornik

Izvor: Popboks, 07.Sep.2008

Poznati hrvatski muzičar Dino Dvornik preminuo je u Zagrebu u 45. godini, pod još nepoznatim okolnostima. Hrvatski mediji javljaju da ga jutros mrtvog u krevetu pronašla supruga Danijela. Dino je rođen 1964. god. u Splitu, u porodici glumca Borisa Dvornika koji je umro prošlog marta.

Nastavak na Popboks...

Idem leći, dosta mi je svega!

Izvor: Večernje novosti, 07.Sep.2008

Poznati hrvatski muzičar i glumac Dino Dvornik preminuo je iznenada u nedelju u svom stanu u Zagrebu u 45. godini, pod zasad još nepoznatim okolnostima

Nastavak na Večernje novosti...

Na vest o smrti Dine Dvornika: Muk i neverica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2008, 11:37

ZAGREB/SPLIT/BEOGRAD - Dino Dvornik, poznati hrvatski pevač, rođen kao Miljenko Dvornik, sin poznatog hrvatskog glumca Borisa Dvornika, iznenada je preminuo u 45. godini života juče u svom stanu u Zagrebu. Ćerka Ela i supruga Danijela su hrvatskim medijima, kroz suze, potvrdile tužnu vest. Beogradski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.