Preminula Milka Planinc

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Milka Planinc

ZAGREB -

Bivša premijerka SFRJ i predsednica Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske Milka Planinc umrla je danas u Zagrebu, u 87. godini.

Bila je jedina žena u istoriji premijer socijalističke zemlje, a tu funkciju je preuzela u teškoj privrednoj situaciji.

Rođena je u porodici Malada, u Drnišu, u Dalmaciji, 1924. a 1930. godine seli se s roditeljima u Split, gde je živela do 1947. i završila osnovnu školu.

U Drugom svetskom ratu stupila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u partizanski pokret, najpre u

Hvarsko-viškom partizanskom odredu. Kasnije je bila delegat voda, a sve do kraja rata komesar čete za vezu 11. dalmatinske brigade.

Na kraju rata imala je čin poručnika.

Posle sloma nacionalističkog pokreta u narodu zvanog Hrvatsko proleće, 1972. godine, Planinc je došla na čelo CK SKH, na kojoj je funkciji bila do 1982.

Na predlog tadašnjeg visokog rukovodioca Josipa Vrhovca odlučuje o hapšenju i postupcima protiv pripadnika "hrvatskog proleća" - Franje Tuđmana, Marka Veselice, Dražena Budiše, Šime Đodana, Vlade Gotovca, Hrvoja Šošića i drugih.

Tokom 1977. protiv nje je unutarpartijske intrige vodio Josip Vrhovec, ali je zaštitio predsednik CK SKJ Josip Broz Tito.

Planinc je bila predsednica Saveznog izvršnog veća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 16. maja 1982. do 15. maja 1986.

Za vreme njenog mandata koji je okarakterisala nestašica pojedinih proizvoda, ograničenje odlaska u inostranstvo i vožnja automobila "par-nepar", donet je Dugoročni program ekonomske stabilizacije, a inflacija je bila manja u odnosu na period od 1986. do 1990. godine.

Nedavano je bila je pominjana u kontekstu likvidacija ustaša u maju i junu 1945. u Sloveniji, ali protiv nje nije pokrenuta nikakav postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.