Preminula Japanka, najstarija osoba na svetu

Izvor: S media, 04.Maj.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Japanka, najstarija osoba na svetu

Najstarija osoba na svetu, žena sa japanskog ostrva Okinava, preminula je, nedelju dana pre 115. rodjendana.

Kama Ćinen preminula je u nedelju u jednom staračkom domu u mestu Nandjo, u jugoistočnom delu Okinave, gde je provela pet posljednjih godina života.

Prema podacima Grupe za gerontološka istraživanja, osnovane u SAD, koja traga i prati osobe starije od 110 godina širom sveta, Kama Ćinen je rodjena 10. maja 1895. godine.

Njena porodica maksimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je čuvala njenu privatnost, zbog čega detalji oko njene smrti nisu otkriveni u medijima, a mnogi japanski listovi nisu objavili ni njeno ime.

Kama Ćinen je postala najstarija osoba na svetu nakon što je Amerikanka Gertrud Bejns preminula u septembru u Los Andjelesu u 115. godini. Trenutno najstarija osoba na svetu je Fransukinja Eženi Blanšar, koja je, kako navode stručnjaci Grupe za gerontorloška istraživanja, rodjena 16. februara 1896. godine. Grupa je registrovala 75 "superstogodišnjaka" širom sveta starih najmanje 110 godina.

Veliki procenat svetskih stogodišnjaka živi u Japanu, od kojih mnogi upravo na jugu ostrva Okinava. Prema godišnjem izveštaju japanske vlade, objavljenom u septembru prošle godine, u zemlji je postoji više od 40.000 osoba starijih od 100 godina.

Prema predvidjanjima Ujedinjenih nacija, očekuje se da će se do 2050. godine broj stogodišnjaka u Japanu popeti na blizu milion, prenosi AP.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.