Premijerno: Violinista na krovu u Novom Sadu

Izvor: Kurir, 24.Maj.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerno: Violinista na krovu u Novom Sadu

Radnja komada na uzbudljiv, potresan, ali i humorističan način govori o tradiciji i progresu, o mukama Jevreja i njihovoj nadi u bolje sutra

Nakon 23 godine od prve premijere, čuveni mjuzikl „Violinista na krovu“ ponovo se nalazi pred novosadskom publikom, ovoga puta po rediteljskoj kreaciji gosta iz Budimpešte Atile Bereša.

- Ovaj komad ponudiće publici ono najhumanije što čovek čoveku može dati - nadu, radost i humor - ističe reditelj.

Igra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se 12 godina

S velikim uspehom mjuzikl je 12 godina igran na scenama od Novog Sada i Beograda do Bostona i Pariza u režiji Voje Soldatovića, sa Zafirom Hadžimanovim u glavnoj ulozi. Sad čuvenu pesmu „Kad bih bio bogat“ mlekadžije Tevjea izgovara Aron Balaž.

- Ne smemo zaboraviti da mi svojim radom, delanjem i postojanjem krojimo istoriju. Naša priča govori o tome da su u svemu najbitnije ljudska duša, savest, čistota - rekao je Balaž.

Radnja mjuzikla na uzbudljiv, potresan, ali i humorističan način govori o tradiciji i progresu, o mukama Jevreja u Rusiji i njihovoj nadi u bolji život. Pored toga, podjednako važan element atraktivnosti i privlačnosti „Violiniste na krovu“ predstavlja muzika. Note koje cvile i jadikuju, koje se smeju i jecaju, smeh sa suzom u oku - to je odlika klezmer muzike, koja potiče od istočnoevropskih Jevreja Aškenaza. U predstavi svira i čuveni Budapest klezmer bend. Glumačka spona između Soldatovićevog i Berešovog komada je Gordana Jošić Gajin. Ona je u prethodnoj postavci igrala jednu od pet mlekadžijinih ćerki, a sad igra suprugu glavnog muškog lika.

Koprodukcija dva teatra

- Vrlo sam uzbuđena i počastvovana. Treba spojiti pesmu, igru, glumu. Volela bih da naše pozorište češće radi ovakvu vrstu predstava. Vrlo sam srećna što sam deo svega ovoga ponovo - rekla je Gajinova.

Tri zapažene ženske uloge tumače Emina Elor, Agota Ferec i Jovana Balašević.

„Violinista na krovu“ prva je koprodukcija najstarijeg srpskog teatra i Novosadskog pozorišta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.