Prema procenama, do kolektivnog imuniteta krajem juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 14:48

Prema procenama, do kolektivnog imuniteta krajem juna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su procene stručnjaka u našoj zemlji da bi do kolektivnog imuniteta protiv virusa korona mogli da dođemo krajem juna.

Lončar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, kazao da bi to moglo da se desi ukoliko se ispoštuju sve zaštitne mere i ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vakcinacija bude išla tempom kojim ide do sada.

"Kada je reč o kolektivnom imunitetu, procena je naših stručnjaka da bismo mogli da dođemo u tu fazu krajem juna meseca, uz to da ispoštujemo sve - da se pridržavamo mera i da se vakcinišemo tempom koji sada ide. To zavisi od svih tih faktora", kazao je Lončar.

Situacija nešto bolja, kovid kapaciteti nisu preopterećeni

Lončar je izjavio da je situacija sa virusom korona u Srbiji nešto bolja, jer zdravstveni kapaciteti nisu preopterećeni, uz napomenu da za eventualno popuštanje mera moraju da se sagledaju svi parametri koji se prate tokom pandemije.

Lončar je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da su kovid kapaciteti popunjeni 80 odsto i da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

Ministar navodi da je manji i procenat novozaraženih u odnosu na broj testiranih u toku jednog dana.

"To nam ne daje za pravo da kažemo da smo zadovoljni i to ne znači da ljudi treba da se opuste jer ide Vaskrs. Trebalo bi da imamo ličnu odgovornost", kazao je Lončar i istakao da je rešenje za tu situaciju da se vakcinišemo i poštujemo epidemiološke mere - nosimo masku i održavamo fizičku distancu.

Kako kaže, kada to shvatimo neće nas interesovati da li su zvanično mere popuštene ili ne.

"Prošlo je dovoljno vremena, ne treba država da nam određuje pravila", naglasio je ministar zdravlja.

Lončar kaže da će se sutra održati sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o epidemiološkoj situaciji u zemlji i odgovarajući na pitanje da li će se pričati i o ublažavanju mera, zamolio je medije da ne insistiraju unapred na tome da se priča šta će biti.

"Nemojte insistirati, dovodite ljude iz Kriznog štaba u nezgodnu situaciju, onda oni daju neku izjavu i zbunjuju se građani. Nemojte unapred da pričamo šta će biti. Na osnovu analize situacije popuštaće se mere. Ništa ne može da se predvidi, to nas je uostalom korona i naučila", kazao je Lončar.

Navodi da se na sednicama Kriznog štaba razgovara o svim relevantnim činjenicama i brojevima kako bi se procenila situacija i zaštitio zdravstveni sistem, zdravlje ljudi, ali funkcionisanje privrede i ekonomije.

Brazilski soj još nije potvrđen, ne znači da ga nema

Brazilski soj koronavirusa još uvek nije potvrđen u Srbiji, izjavio Lončar, uz napomenu da to ne znači da nije prisutan i u našoj zemlji.

On je, međutim, kazao da se država i zdravstveni sistem ponašaju kao da je prisustvo tog soja virusa u Srbiji.

"Mi zvanično nismo potvrdili postojanje brazilskog soja, što ne znači da nećemo", kazao je Lončar, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Severne Makedonije.

On je dodao da je taj virus, kada god se pojavio u nekoj zemlji, brzo bio i potvrđen.

"Ne kažem da ga nema, samo kažem da ga nisu potvrdili, ali se ponašamo kao da je tu, jer jedino tako možemo da odgovorimo na te izazove, ako mislimo da je već prisutan", zaključio je Lončar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DANAS NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Lončar objasnio šta bi građani mogli da očekuju

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 08:09

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je sednicu Kriznog štaba, koja treba da se održi danas, a na kojoj će biti reči o epidemiološkoj situaciji u zemlji...Na pitanje da li će govoriti o potencijalnom ublažavanju mera, Lončar je zamolio medije da ne insistiraju unapred na tome da se priča...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.