Prekomeran unos soli može da utiče na gojaznost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekomeran unos soli može da utiče na gojaznost

Najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vanderbilt pokazuje da bi unos soli mogao biti uključen i u proces debljanja.

Tradicionalno mišljenje je da slana hrana tera ljude da piju više vode, ali naučnici su otkrili da ona zapravo smanjuje žeđ i čini ljude sklonijim prejedanju, debljanju, pa čak može dovesti i do ozbiljnih poremećaja metabolizma, što u najgorem slučaju može da dovede do dijabetesa i drugih ozbiljnih stanja.

Budući da većina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širom sveta svakodnevno jede 50 odsto više soli nego što je to preporučeno, važnije je nego ikada pre pronaći način kako da se smanji unos. Stručnjaci predlažu ograničavanje pripreme hrane s visokim koncentracijom soli.

Prilikom kuvanja i začinjavanja hrane, so, ali i beli i crveni luk, zamenite biljem i drugim, laganijim začinima.

Isto tako, u restoranima zamolite da ograniče količinu soli u vašoj hrani i posegnite za biberom, ako mislite da vašem jelu treba više začina.

Dajte sebi najviše osam nedelja kako biste pobedili naviku korištenje prekomerne količine soli u obrocima. Jednom kada izgubite ovu, za mnoge lošu, naviku biće vam lakše da osetiti kada je hrana presoljena, prenosi Klix.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.