Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 12:39 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Prekomeran unos soli može da utiče na gojaznost
Najnovije istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vanderbilt pokazuje da bi unos soli mogao biti uključen i u proces debljanja.
Tradicionalno mišljenje je da slana hrana tera ljude da piju više vode, ali naučnici su otkrili da ona zapravo smanjuje žeđ i čini ljude sklonijim prejedanju, debljanju, pa čak može dovesti i do ozbiljnih poremećaja metabolizma, što u najgorem slučaju može da dovede do dijabetesa i drugih ozbiljnih stanja.
Budući da većina ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širom sveta svakodnevno jede 50 odsto više soli nego što je to preporučeno, važnije je nego ikada pre pronaći način kako da se smanji unos. Stručnjaci predlažu ograničavanje pripreme hrane s visokim koncentracijom soli.
Prilikom kuvanja i začinjavanja hrane, so, ali i beli i crveni luk, zamenite biljem i drugim, laganijim začinima.
Isto tako, u restoranima zamolite da ograniče količinu soli u vašoj hrani i posegnite za biberom, ako mislite da vašem jelu treba više začina.
Dajte sebi najviše osam nedelja kako biste pobedili naviku korištenje prekomerne količine soli u obrocima. Jednom kada izgubite ovu, za mnoge lošu, naviku biće vam lakše da osetiti kada je hrana presoljena, prenosi Klix.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...