Preko 100 bošnjačkih šehida za 8 sati slobode Vilfranša

Izvor: SandzakPress.net, 18.Sep.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko 100 bošnjačkih šehida za 8 sati slobode Vilfranša

Francuska – U francuskom gradu Vilfranš, na jugu države, svakog 17. septembra počev od 1944. godine komemoracijom obilježava se dan sjećanja na pobunu u Vilfrnašu koja se ovoga datuma 1943. godine dogodila. Tako je i ovaogodišnja 72. komemoracija protekla u tom duhu. Ovogodišnjoj komemoraciji prisustvovali su konzul ambasade BiH u Francuskoj Muaz Dedaić, predstavnici vojske Hrtvatske predvođeni komandantom Fahrudinom Jašarevićem, gradonačelnik Vilfranša dr. Serž Rok, ostali predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << grada. Predstavnici Džemata Paris predvođeni njihovim imamom Abduselam-ef. Fetićm, ovogodišnju komemoraciju i fatihu proučili su u društvu delegacije iz Sandžaka koju je mahsus ovim povodom doputovala, a činili su je dr. Jahja Fehratović – predsjednik BDZ Sandžaka i dr. Ferid Bulić – sekretar Mešihata, kao i televizijska ekipa Sandžak TV-a koju je predvodio direktor Salahudin Fetić. Imam džemata Pariz Abduselam Fetić je kazao da je džemat od prije dvije godine redovan sa svojim džematlijama na komemoraciji, a čak prije dvije godine, po prvi put je klanjana dženaza svim poginulim muslimanima Bošnjacima u borbi za istinu, protiv fašizma, za slobodu i pravdu.Dr. Fehratović je kazao da nije žalio truda u društvu svojih kolega proputovati skoro 3000 kilometara i doći na komemoraciju, proučiti fatihu, sjetiti se i naučiti sve o šehidima Vilfranša, kao i posjetiti historičara Fadila Ekmečića koji je svojim djelom „Pobuna Bošnjaka u Vilfranšu“ koje je izdao 1991. godine, sačuvao od zaborava sjećanje na bošnjačke šehide ove pobune. U izjavi za agenciju SANA, gradonačelnik Rok je kazao da je sretan što su Bošnjaci zainteresirani za stratište svojih predaka, a jedno jeste u Vilfranšu. „Bošnjaci i Hrvati su dali svoje živote za slobodu ovog grada, i mi smo dužni da ih se svake godine sjetimo, kako se to nikada i nikome nebi ponovilo“ – kazao je gradonačelnik Rok.Bila je to prva pobuna protiv Nacizma, a Vilfranšprva slobodna teritorija u Evropi. Ono što je za nas posebno važno jeste da su tu pobunu izveli upravo Bošnjaci, te da je u njoj živote svoje izgubilo preko 200 Bošnjaka, koji su i pokopani tu, na mjestu gdje se održava komemoracija, u Vilfranšu.Kako i sam naslov govori, pobuna i sloboda Vilfranša je trajala svega 8 sati, zbog čega e izgubljeno skoro 200 života, što nam reflektuje jaku poruku kolika cijena slobode i borbe za istunu može biti skupa. Ekipa Televizije Sandžak zabilježila je brojna svjedočenja Fadila Ekmedžića, te stavove brojnih sudionika ovogodišnje komemoracije, što ćete biti u prilici gledati iduće sedmice u emisiji „Tema dana“ na STV-u. Komemoracija i dženaza 2013. godine: http://sandzakpress.net/obiljezeno-70-godina-od-pobune-bosnjaka-u-vilfransu (SANA)   

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Fehratović, Bulić i Fetić posjetili bošnjački džemat u Parizu

Izvor: SandzakPress.net, 19.Sep.2015, 12:24

Francuska – Nakon jučerašnjeg boravka na komemoraciji u Parizu, delegacija iz Sandžaka koju čine dr. Jahja Fehratović, dr. Ferid Bulić i Salahudin Fetić, posjetila je bošnjacki džemat u Parizu. Goste je primio imam džemata Abduselam ef. Fetić sa članovima džematskog odbora. Dr. Fehratović...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.