Pregovori o suđenju Kovačeviću u Americi

Izvor: Blic, 05.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o suđenju Kovačeviću u Americi

Ministarstvo pravde Srbije posreduje u pregovorima između porodice Miladina Kovačevića, koji je u SAD optužen za učestvovanje u kafanskoj tuči, i predstavnika američke administracije, saznaje „Blic".

- Dijalog između američkih predstavnika i porodice Kovačević je uspostavljen, a da li će biti postignut dogovor, znaće se tokom ove ili iduće nedelje. Srpsko Ministarstvo je omogućilo da dođe do razgovora, ali ne može ništa više da uradi - kaže izvor „Blica".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ministarstvo pravde je juče saopštilo da nije primilo nijedan zvaničan dopis iz SAD koji se odnosi na slučaj Kovačević. Stav Ministarstva je da će u slučaju dopisa postupati u skladu sa međunarodnim propisima i Ustavom i zakonima Srbije.

Portparol Stejt departmenta Gonsalo Galjegos izjavio je da „SAD sarađuju s vlastima Srbije na tome da se nađe rešenje da se Kovačević pojavi pred američkim sudom". On je istakao da je Vašington objasnio diplomatama srpske ambasade u SAD koliko je važno za SAD da se Kovačević pojavi pred sudom u Njujorku i u kojoj meri se to uzima ozbiljno.

S druge strane, američki kongresmen Čarls Šumer, koji je i ranije oštro reagovao zbog slučaja Kovačević, najavio je da će od Kongresa zatražiti da razmotri da li će dati planiranu finansijsku pomoć Srbiji od 50 miliona dolara jer se Kovačević nije pojavio pred sudom 1. avgusta, kada je bilo zakazano ročište. Šumer, kao i senatorka Hilari Klinton, neuspeli predsednički kandidati, smatraju da se pretnjama Srbiji i pritiskom može rešiti slučaj Kovačević. Oni su kao predstavnici Demokratske partije u Kongresu i ranije zapretili Srbiji „ozbiljnim posledicama" ako ne bude sarađivala u slučaju Kovačević.

Gonsalo Galjegos nije želeo da komentariše predlog senatora Šumera da se Srbiji umanji američka pomoć zbog nepoštovanja roka za izručenje Kovačevića.

Profesor Vojin Dimitrijević kaže za „Blic" da u slučaju da se srpski student dobroboljno ne pojavi pred američkim sudom, jedino rešenje vidi u Srbiji, gde treba da se povede energičan krivični postupak protiv Miladina Kovačevića, ali i vicekonzula Igora Miloševića.

- Vicekonzul je neuporedivo više obrukao državu od Kovačevića. Dao je 100.000 dolara kaucije za Kovačevića, koje je navodno dobio od porodice. Platio je čekom konzulata, što je nezamislivo i još je zajedno sa okrivljenim potpisao garanciju da će se odazvati pozivu suda. Sada je muka što Amerikanci tumače da je vicekonzul obavezao celu državu i ona mora da se bori protiv toga u nepovoljnom okruženju nedavnih napada na Ambasadu SAD u Beogradu - kaže profesor Dimitrijević. On podseća da je po srpskim propisima nemoguće izručiti Kovačevića stranoj državi.

Profesor Milan Škulić takođe smatra da je jedino rešenje da se povede postupak protiv Kovačevića u Srbiji.

- Protiv vicekonzula može da se pokrene krivični postupak ako ima elemenata da je na nezakonit način izdao putnu ispravu. Što se tiče njegovog potpisa na jemstvo, to ne obavezuje državu i to nije garancija države Srbije da će se Kovačević pojaviti pred američkim sudom. Čak i da je dao garancije u ime Srbije da će se Kovačević pojaviti u sudu u Njujorku, to ne bi bilo obavezujuće, jer je tako nešto pravno nemoguće. Prema međunarodnom pravu, obavezujuće garancije daje samo predsednik države ili ministar spoljnih poslova - navodi Škulić.

Kaucija 100.000 dolara

Miladin Kovačević (20) optužen je u SAD da je u noći između 4. i 5. maja u baru Univerziteta u Bingamtonu u Njujorku učestvovao u tuči u kojoj je povređen američki student Brajan Štajnhauer. Sudija je Kovačeviću odredio kauciju 100.000 dolara, koja je plaćena 6. juna. Tri dana kasnije Kovačević je napustio SAD uz pomoć dokumenta koje mu je izdao vicekonzul Igor Milošević i došao u rodnu Kulu, gde se i danas nalazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.