Pregovori o Železari: Garancije ili razlaz

Izvor: Press, 14.Feb.2015, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Železari: Garancije ili razlaz

Sirovine za smederevsku "Železaru" kamen spoticanja u razgovorima sa "Esmarkom". Vlada traži od Amerikanaca da obezbede stabilnu proizvodnju. Čeličana iz SAD hoće da ostane samo tri godine
Iščekivanje rezultata pregovora Vlade i američkog "Esmarka" oko partnerstva sa Železarom istanjilo je nerve svim građanima Smedereva. Dok očekuju vesti iz Pitsburga, gde ministar finansija Dušan Vujović pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa menadžmentom kompanije, radnicima je najbitnije da obe visoke peći rade, a zato su im potrebne rude. Upravo su sirovine, kako tvrde, kamen spoticanja u razgovorima koji su se odužili.
Zaposleni ističu da će pravac pregovora između američke kompanije i Vlade Srbije zavisiti od toga kako će "Esmark" raspolagati domaćim sirovinama. Problem nisu samo sirovine koje se već nalaze u pogonu, već i one koje tek treba da se kupe.
- Rude imamo u vrednosti od oko 90 miliona dolara u "Železari" - kaže Saša Čolić iz sindikata "Železare". - Vlada Srbije traži od "Esmarka" garancije za stabilnu proizvodnju u narednim godinama, s obzirom na to da sirovine učestvuju u ukupnim troškovima oko 60 odsto.
Zapelo je zapravo kod roka na koji se "Esmark" obavezuje da će ostati u Srbiji. Naša vlada od Amerikanaca traži da obezbede proizvodnju u narednih pet godina kako se ne bi dogodilo da napuste Smederevo kada potroši postojeću rudu iz zaliha. S druge strane, američki gigant je u svojim planovima sa srpskom čeličanom, kako nezvanično saznajemo, odredio rok od tri godine.

Drugi deo pregovora je zapravo oko robe i sirovina koje tek treba nabaviti. Očekuje se da mesečna proizvodnja "Železare" pod američkim menadžmentom bude između 170.000 i 180.000 tona, za šta je potrebno nabaviti dodatne količine rude. Baš za ovu nabavku, rukovodstvo "Esmarka" nema dovoljno novca pa traži od Srbije da bude garant kredita od najmanje 200 miliona evra, koji bi ta kompanija uzela radi ulaganja u čeličanu.
Procenjuje se da će ukupni troškovi Železare u 2015. godini iznositi oko 900 miliona dolara za sirovine, plate, energente, transport i sve drugo. U narednim godinama za povećanjem proizvodnje ukupni troškovi treba da premaše milijardu dolara godišnje.
PREGOVORI
Ministar privrede Željko Sertić danas je istakao da su pregovori sa američkom kompanijom o privatizaciji "Železare" Smederevo vođeni čitavu noć i da su veoma teški.
- To nije ništa neuobičajeno, pregovori u poslovnom svetu su uvek komplikovani, jer imate dve strane sa potpuno suprotstavljenim zahtevima i interesima, a pitanje je da li će se napraviti takve vrste kompromisa da obe stane budu zadovoljne - rekao je Sertić. - Još uvek pregovori traju, a sam premijer Aleksandar Vučić je najavio da imamo i 'plan B' ako ne budemo zadovoljni kao vlada, sa onim što "Esmark" bude ponudio.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.