Pregovori dve Koreje tek kad se steknu uslovi

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori dve Koreje tek kad se steknu uslovi

Seul -- Iz kabineta predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina saopšteno je da će se samit dve Koreje u junu teško održati.

U južnokorejskim medijima pojavile su se spekulacije da bi Mun mogao da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom pre nego što američki predsednik Donald Tramp poseti Seul kasnije ovog meseca.

Tramp bi trebalo da boravi u Seulu posle samita Grupe 20 najvećih ekonomija, koji se održava u Japanu 28. i 29. juna.

Iz kabineta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << južnokorejskog predsednika navodi se da je problem u tajmingu, ali da "vrata ostaju otvorena" za eventualni samit, prenosi agencija Jonap.

"Ralno, izgleda teško da će se održati (samit dve Koreje) ovog meseca, s obzirom na tajming", kaže se u saopštenju.

"Ne možemo baš sa sigurnošću da tvrdimo da samita dve Koreje neće biti krajem juna. Pregovori mogu da počnu čim se steknu uslovi", dodaje se.

Mun i Kim su imali tri samita prošle godine, dva u pograničnom selu Panmundžomu u aprilu i maju prošle godine, i u Pjongjangu u septembru.

Mun želi da bude posrednik izmedju SAD i Severne Koreje u razgovorima u vezi sa odustajanjem Pjongjanga od nuklearnog programa.

Ti razgovori o denuklearizaciji su u zastoju od kako se u februaru bez dogovora završio samit Trampa i Kima, podseća južnokorejska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.