Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregledi najmlađih biće obavezni u svim opštinama

Zbog neodgovarajuće prevencije i bavljenja zdravstvenom zaštitom u sportu, kod dece su sve češće opasnosti od povređivanja. U cilju unapređivanja te oblasti, Grad Beograda i Zavod za sport i medicinu potpisali su dokument kojim se preciznije definišu odnosi tih institucija, kada su u pitanju sportsko-medicinski pregledi, ispitivanje motoričkih veština i rekreativne aktivnosti dece predškolskog i školskog uzrasta.

Protokol će omogućiti da se posao na zaštiti mladih u sportu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koji se do sada obavljao parcijalno, prenese na celu teritoriju grada.


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je veoma je važno da se na pravi način stručne institucije posvete analizi zdravstvene sposobnosti mladih, i da se daju odgovori na pitanja da li mogu i na koji način da se bave sportom.

- Zato je ovaj protokol važan, jer daje mogućnost da Zavod za sport i medicinu sporta, zajedno sa Sekretarijatom za sport i omladinu, uradi obimno istraživanje i nastavi da radi medicinske, rekreativne, motoričke preglede naše dece u vrtićima i školskim ustanovama. Tako se može utvrditi ko je za koji sport sposoban, u kojoj meri je neko sposoban kako bi se izbeglo povređivanje i sve drugo što je važno- kazao je Mali.

On je dodao da je potpisivanje Protokola je deo sistemskog bavljenja tim problemom.

– Želimo da naša deca i njihovi roditelji budu sigurni. Najpre u to da se deca bave sportom koji im odgovara, a sa druge strane da na vreme pređu sve potrebne preglede koji su neophodni da bi se utvrdilo da li su zdravstveno sposobni za bavljenje određenom vrstom sporta. To ćemo uraditi na svih 17 beogradskih opština čime ćemo, nadam se, dati dobar primer i ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji – zaključio je Siniša Mali.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.