Pregled štampe (21. 02. 2009.)

Izvor: RTS, 21.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (21. 02. 2009.)

Ekonomska situacija u Srbiji, Statut Vojvodine, hapšenje pedofila, zima, glavne su teme današnjih dnevnih novina

Srbija traži dve milijarde evra od MMF-a

Srbija očekuje da sa MMF-om do aprila zaključi ugovor o zajmu od dve milijarde evra, odnosno 2,52 milijarde dolara, pošto se očekuje da će rast BDP-a biti niži od ranijih zvaničnih procena - rekao je srpski premijer Mirko Cvetković.

Privredni rast će, kako je izjavio premijer, najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti između 0,5 i jedan odsto.

Novu procenu, dosta nižu od prvobitne, po kojoj bi BDP ove godine porastao 3,5 odsto, Cvetković je, istina dao, kako nam je objašnjeno u premijerovom kabinetu, na osnovu preliminarnih projekcija, odgovarajući na pitanje o prošlonedeljnim procenama iz Narodne banke da srpska ekonomija najverovatnije ide ka recesiji.

Mada ćemo na zvaničnu odluku da se stare brojke zamene novim nižim, zasigurno sačekati, kako je i najavljeno, bar još nedelju-dve, dok ne budu poznati i februarski pokazatelji o privrednim i fiskalnim kretanjima, premijerova izjava samo je logičan i očekivani sled posle informacija koje su stizale u poslednjih mesec dana: od sagledavanja da je kriza i u svetu i ovde i dublja i oštrija i šira nego što se prvobitno procenjivalo do podataka o padu ovdašnje industrijske proizvodnje, januarskom budžetskom deficitu od 800 miliona dinara, inflaciji koja je premašila tri odsto i skokovitom reagovanju kursa koji je vrednost domaće valute obarao na najniže u poslednjih godinu dana.

Spremnost da se ponovo analiziraju stanje i efekti krize u Srbiji, pa samim tim i procenjene cifre na osnovu kojih je skrojen i ovogodišnji budžet, izražena je u nedavnim razgovorima predstavnika srpskih ekonomskih vlasti sa MMF-om. I to obostrano.

Rupe u budžetu puniće otkazima i porezima

Država ozbiljno razmišlja o smanjenju budžetskih rashoda. Sagovornik „Blica" iz Vlade tvrdi da se razmatra smanjenje broja ministarstava i prateće administracije, ali da je i vrlo je verovatno da će mere štednje biti primenjene i u nacionalnom investicionom planu, gde bi novac isključivo bio usmeren na kapitalne investicije, a pre svega na koridor 10. Nedostatak novca u budžetu osetiće i poreski obveznici, koji bi trebalo da očekuju narednih nedelja rigoroznije kontrole Poreske uprave da li izvršavaju svoje obaveze.

Trenutno se prave računice gde i koliko se može uštedeti novca. - Treba biti realan pa čak razmišljati i o pesimističnom scenariju, a to znači da do kraja godine imamo privredni rast umesto tri i po odsto, od nula do jedan odsto. Prvo o čemu se razmišlja je smanjenje rashoda, a to znači manji broj funkcionera i ministarstava sa pratećim osobljem. U nacionalnom investicionom planu treba tražiti mogućnost smanjenja svega što je van investicija koje se odnose na koridor 10 - kaže sagovornik „Blica" iz Vlade.

Verica Kalanović, ministar za nacionalni investicioni plan, međutim, objašnjava da je 30 odsto NIP-a upravo čine tri velika nacionalna projekta, a da se ostalo odnosi na ostala kapitalna ulaganja.

Kada je reč o prihodima, iako se govorilo o mogućem povećanju PDV-a, stiče se utisak da ne postoji jedinstven stav da li ovaj namet povećati ili ne. S jedne strane, može se čuti da će se akcenat staviti na povećanje prihoda od PDV, i to tako što će se strože kontrolisati da li poreski obveznici namiruju svoje obaveze. S druge strane, govori se da je povećanje PDV-a dobar način da se uvećaju budžetski prihodi.

Milojko Arsić, član Ekonomskog saveta Vlade Srbije, kaže da će morati da se smanji redovna potrošnja, koja bi podrazumevala i smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji.

Iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja poručuju da neće podržati eventualno povećanje PDV-a i smanjenja plata.

- Podržaćemo, međutim, svaku vrstu racionalne uštede u državnoj administraciji. Mi smo već smanjili broj državnih sekretara i pomoćnika ministara. Nastavićemo sa uštedama gde god je to moguće. Već se strogo kontrolišu troškovi službenih putovanja - naglašava za „Blic" Nikola Papak, savetnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Ono što najviše brine kreatore ekonomske politike je budžetski „gep", ili narodski rečeno „rupa" u državnoj kasi. Ona se može popuniti jedino dodatnim zaduživanjem kod međunarodnih finansijskih institucija.

- Srbiju očekuje i promena aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom s kojim bi trebalo da se razgovara o povećanju iznosa kredita koji bi iznosio od 1,5 do dve milijarde dolara. Međutim, i tu je potrebno sagledati stvarnost, a to je da li će ova vlast moći da ispuni ono što bude obećala. Takođe, neophodna je i realna procena prihoda od privatizacije - ističe naš sagovornik iz Vlade.

Sitno rešeto za Statut

Zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini, koji treba da se nađe u Narodnoj skupštini zajedno sa predlogom pokrajinskog statuta, neće biti usvojen na Vladi do kraja februara kako je to bilo najavljivano - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, predsednik Srbije i DS Boris Tadić ugostio je u četvrtak uveče koalicione lidere Ivicu Dačića i Mlađana Dinkića da bi porazgovarali na temu statuta Vojvodine.

Na tom sastanku dogovoreno je da premijer Srbije Mirko Cvetković formira radnu grupu sastavljenu od ministara koje delegira svaka vladajuća stranka, a njen zadatak je da u najkraćem roku iznova pročešlja tekst zakona o prenosu nadležnosti i sačini konačnu verziju.

Cilj državnog vrha je da se preko tog dokumenta, odredbe statuta Vovodine, javno markirane kao neustavne, dodatno objasne i prilagode Ustavu Srbije. To je jedini način da se postigne konsenzus unutar Vlade i parlamentarne većine za izglasavanje najvišeg pokrajinskog akta.

Deo vladajuće koalicije, pa i predsednik Republike, imali su zamerke na dosadašnji tekst predloženog zakona i dokument će u narednim danima proći kroz novo sito.

Prema dogovorenom scenariju, radna grupa će sačiniti novi predlog zakona iza koga će da stane cela Vlada, a premijer Cvetković će sa tim tekstom zatim da upozna predstavnike vojvođanskih vlasti. Sledeći korak je "šminkanje" teksta statuta, što se formalno naziva - pravno-tehnička korekcija dokumenta.

Tek posle usaglašavanja konačne verzije, predlog statuta Vojvodine i prateći zakoni naći će se na dnevnom redu parlamenta Srbije, što bi moglo najranije da bude u drugoj polovini marta.

Dragoslav Petrović, šef poslaničkog kluba "Za evropsku Vojvodinu" (DS) u pokrajinskoj skupštini, i dalje tvrdi da je pitanje dana kada će se postići apsolutna saglasnost unutar vladajuće koalicije:

Srpska napredna stranka i "narodnjački" blok trebalo bi sledeće nedelje da organizuju zajedničku akciju protiv predloga Statuta Vojvodine, što bi bio i prvi formalni korak u približavanju ove dve opcije - saznaju "Novosti". Naši izvori prenose da su neformalni kontakti na nižim nivoima naprednjaka i "narodnjaka" nastavljeni i u petak i da bi epilog mogao da bude upravo zajednički "front" protiv predloženog Statuta, kojim se, prema mišljenu obe strane, stvara država u državi. Potvrđeno nam je, takođe, i da je čovek za vezu, član predsedništva SNS književnik Brana Crnčević, već imao nekoliko nezvaničnih susreta sa predstavnicima "narodnjaka" i da su prvi utisci zadovoljavajući.

Uhapšen monstrum pedofil!

Aleksandar Nešković (43) iz Novog Beograda uhapšen je zbog sumnje da je silovao M. M. (13) iz Obrenovca! Nešković je seksualno zlostavljao devojčicu koju je upoznao preko „Fejsbuka". Kako Press saznaje, u telefonu i kompjuteru pedofila pronađeno je više od 200 porno-snimaka s maloletnicima!

Obrenovačka policija je u saradnji s kolegama iz Beograda uhapsila Aleksandra Neškovića, koji je M. M. (13) iz Obrenovca namamio na sastanak predstavljajući se kao sedamnaestogodišnjak!

- Nešković se preko internet naloga za upoznavanje na sajtu „Karike" ili „Fejsbuk" predstavio kao „Filip 007" koji ima 17 godina i tako upoznao M. M. iz Obrenovca. Na sajtu www.karike.com predstavio se fotografijom nepoznatog mladića s crnim naočarima za sunce. Napisao je da se zove Aleksandar Nešković, dok je u rubrici datum rođenja naveo 30. avgust, ali je godinu rođenja izostavio! Nešković je kao zanimanje upisao „dekorater kamiona". Kada mu se M. M. javila, prihvatio je da se dopisuje s njom. Osim kontakta preko ovog sajta, ubrzo su razmenili mejl adrese i brojeve mobilnih telefona - kaže za Pres izvor blizak istrazi, i dodaje:

- Posle kraćeg dopisivanja Aleksandar je M. M. predložio da imaju seksualne odnose. Ona je to odbila, ali je on nastavio da insistira na tome. Mesec dana joj je neprekidno pisao i navaljivao da stupe u intimne odnose, nudeći joj čak i novac! Susret su ugovorili za 16. januar ove godine kod Doma kulture u Obrenovcu. Devojčica je najavila da će doći s drugaricom i predložila mu da se nađu ispred jednog kafića u centru Obrenovca, ali je on odbio.

Nešković je insistirao da M. M. na sastanak dođe sama.

- Na putu do Obrenovca nastavio je da joj šalje poruke mobilnim telefonom i davao joj instrukcije kada i gde da se sretnu. Na kraju joj je rekao da ga čeka kod „Lastine" autobuske stanice. Objasnio joj je da dolazi belim „puntom" i bio izričit da mora da uđe u automobil čim se bude zaustavio i oglasio sirenom, pod izgovorom da je tu zabranjeno zadržavanje zbog zastoja u saobraćaju. Čim je devojčica ušla, zaključao je vrata i krenuo ka vikend naselju Zabran kod Obrenovca. Ona se uplašila kada je videla da je on znatno stariji od nje i molila ga da je pusti - rekao je naš izvor iz policije.

- U Zabranu je skrenuo s puta i zaustavio se u jednom šumarku. Naredio joj je da pređe na zadnje sedište i da se skine. Potom se i on skinuo, u nameri da s njom ima seksualni odnos. Preplašena devojčica ga je preklinjala da je poštedi. Na kraju je uslišio njene molbe i primorao na oralni seks. Dok se M. M. iz straha povinovala njegovim naredbama, on ju je dodirivao po polnom organu i snimao mobilnim telefonom! Posle iživljavanja otključao je kola i rekao joj da može da ide!

- Narednih dana nastavio je da je proganja i šalje poruke, zahtevajući da imaju seksualne odnose. Tražio je da mu da telefone njenih drugarica! Pošto je ona i dalje sve to odbijala, počeo je da je ucenjuje, govoreći da će fotografije koje je snimio pokazati njenim roditeljima. Devojčica je sve ispričala roditeljima i Nešković je uhapšen - kaže sagovornik Presa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.