Predugovor za most Zemun-Borča

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predugovor za most Zemun-Borča

Vlada Srbije i grad Beograd sa kineskom kompanijom "Čajna Roud end bridž korporejšn" potpisali predugovor o gradnji mosta Zemun - Borča. Vrednost investicije je 170 miliona evra, a građenje mosta počinje sredinom naredne godine.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas potpisali su predugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča sa kineskom kompanijom "Čajna Roud end bridž korporejšn".

Početak izgradnje mosta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planiran je za sredinu naredne godine, a vrednost cele investicije je 170 miliona evra, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prilikom potpisivanja  istaknuto je da je reč o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata do sada koji se radi sa Narodnom Republikom Kinom i koji je veoma značajan i za region.

Izgradnjom mosta će se znatno rasteretiti saobraćaj u Beogradu, a tranzit robe će biti izmešten iz grada.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je prisustvovao potpisivanju predugovora, ocenio je da će se most graditi po povoljnim uslovima iz kineskog kredita, vrednog 200 miliona evra.

Precizirao je da će od 170 miliona evra, koliko će koštati izgradnja mosta, 144,5 miliona evra biti obezbeđeno iz kineskog kredita, a 25,5 miliona evra obezbediće Republika Srbija.

Ukupno zaduženje Srbije kod kineske "Eksim" banke iznosiće 145 miliona evra, sa grejs periodom do tri godine, sa fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje i rokom otplate od 15 godina.

Dinkić je istakao da se kineska kompanija obavezala da angažuje domaće podizvođače, kao i da koristi domaći građevinski materijal do 45 odsto od ukupne vrednostu projekta. Rekao je da će ugovor o izgradnji biti potpisan do kraja godine, a da se sama izgradnja očekuje u naredne tri godine.

Kineski ambasador u Srbiji Vei Đinghua rekao je da je potpisivanje predugovora značajan potez konkretizacije strateškog partnerstva Kine i Srbije uspostavljenog za vreme posete srpskog predsednika Borisa Tadića Kini u avgustu ove godine.

Ministar za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović istakla je da je ovaj most neophodan za Beograd i da će njime dvomilionski grad biti povezan sa južnim Banatom, a onda i sa Rumunijom i koridorom 4.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio da će izgradnjom mosta konačno biti ostvarena priča o trećem Beogradu, o kojem je tako mnogo pričano tokom izborne kampanje.

Podsetio je da je, zahvaljujući razumevanju Dinkića i republičkih vlasti, sačuvano zemljište PKB, pa grad i Republika sada neće morati da izdvajaju milionska sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Tri mosta do 2013. godine

Izgradnja mosta Zemun-Borča, dugog 1.499 metara i visokog 22,8 metara, sa 21 kilometrom pristupnih saobraćajnica, počeće u oktobru ili novembru naredne godine, do kada će ugovor morati da bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

Predugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča potpisan je na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Narodne Republike Kine, potpisanog 20. avgusta ove godine u Pekingu, prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kini.

Tako će Beograd do 2013. godine dobiti tri nova mosta, jer će, uz ovaj dunavski, biti izgrađena i dva mosta na Savi - preko Ade Ciganlije i Obrenovački most.

Most Zemun-Borča omogućiće da se teretni saobraćaj izmesti iz centra Beograda, kao i razvoj grada na drugoj obali reke, a prema rečima gradonačelnika Đilasa, postoji tačna dinamika svih predloženih radova i pregovora sa kineskom stranom, koja treba da gradi taj most.

Međudržavni sporazum o saradnji Srbije i Kine u oblasti infrastrukture potpisan je prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića toj zemlji u ovgustu ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.