Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 13:10

Predugovor i ugovor o kupoprodaji stana

Predugovor i ugovor o kupoprodaji stana

Pretpostavka je da svi učesnici u pravnom prometu koji rade u specijalizovanim agencijama za promet nepokretnosti jako dobro znaju koji su bitni elementi predugovora i ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.Dugogodišnje iskustvo donelo je neznatne specifičnosti u pogledu sastava predugovora i ugovora, dok su svi bitni elementi po svojoj sadržini skoro identični. Elementi, kao što su oznaka ugovornih strana, sa svim generalijama, uključujući i matični broj ugovornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strana (ovo ponajviše iz dva razloga: poreske prijave i zbog uknjižbe), precizna identifikacija predmeta kupoprodaje-nepokretnosti, izjava da je kupac ušao u posed nepokretnosti, potvrda da je prodavac primio celokupni iznos kupoprodajne cene, saglasnost za uknjižbu kupca kao novog vlasnika (clausula intabulandi) i zaštita od pravnih, odnosno drugih skrivenih mana prodate nepokretnosti.

Greške su kao i u svim drugim poslovima moguće, ali one su jako retke i svode se na eventualno greške u unetim podacima o nepokretnosti ili podacima o ugovornim stranama, kroz pogrešno uneta slova ili brojeve. Ovakve greške, ukoliko su većeg obima, ispravljaju se aneksima ugovora, i svi koji su zbog uknjižbe svojih prava na nepokretnostima bili prinuđeni da rade ispravke, vrlo dobro su naučili šta u pravu znače greške i koliko naknadno treba vremena da one budu ispravljene. Zato je naš savet, da kada od strane advokata dobijete tekst konačnog ugovora na potpisivanje obavezno i sami proverite podatke koji su uneti, jer time ponekad možete uštedeti dosta vremena i truda radi ispravke npr. samo jednog broja koji je nenamerno bio greška u kucanju. Sama forma kao bitan elemenat ugovora o kupoprodaji je isključiva.

Tako navodi čl. 4 Zakona o prometu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS” br. 42 od 18. novembra 1998): "Ugovor o prometu nepokretnosti zaključuje se u pisanoj formi, a potpisi ugovarača overavaju se od strane suda. Ugovori koji nisu zaključeni na način iz stava 1 ovog člana, ne proizvode pravno dejstvo.”

Korektivi ovako tvrdih zakonskih odredbi su dati za posebne situacije u stavu 3, a vezani su za konvalidaciju ugovora koji nisu sudski overeni. Radi boljeg objašnjenja zadržaćemo se na početku samo na prva dva stava čl. 4 Zakona o prometu nepokretnosti. Prethodno vas podsećamo da se ne može utvrđivati pravo svojine na nepokretnosti na osnovu zaključenog predugovora. Jedna relativno skorašnja odluka Vrhovnog suda Srbije, po reviziji br. 4348/97 to potvrđuje.

Ali, ako je predugovor overen u zakonskoj formi, identičnoj koja se traži za ugovore o kupoprodaji, on kao takav ispunjava sve kriterijume da se njegove odredbe, potpisane od ugovornih strana mogu i uz sudsku zaštitu ispoštovati. To je prevashodno slučaj sa kaparom i odustanicom, koju ćemo detaljnije obrazložiti u jednom od sledećih brojeva, pa je jako bitno da se obrati pažnja na zakonsku formu kod prometa nepokretnosti.

E.B./www.agent-nekretnine.com

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.