Predstavljene mere za podsticaj inkluzivnog zapošljavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 15:38

Predstavljene mere za podsticaj inkluzivnog zapošljavanja

Okrugli sto posvećen predstavljanju mera aktivnog podsticanja poslodavaca koji zapošljavaju osobe iz osetljivih grupa, danas je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Skup su organizovali Sektor preduzetništva PKS u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Na okruglom stolu predstavljen je projekat "Inkluzija Roma i ostalih marginalizovanih grupa u Srbiji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Projekt menadžer GIZ-a Ivana Simonović je rekla da je cilj ovog projekta, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, jeste da se podrži implementacija strategije za socijalno uključivanje Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

"Projekat je aktivan i sarađuje sa 19 gradova i opština u Srbiji, ali različite mere podrške Romima i drugim marginalizovanim grupama sprovodimo širom Srbije, tamo gde se pojavi najbolja prilika za tako nešto", rekla je Simonović.

Ona je dodala da je projekat usmeren i na važne teme kao što su tema antidiskriminacije, prevazilaženje stereotipa i rodna ravnopravnost.

Ekonomski savetnik Fondacije Ana i Vlade Divac, Uroš Delić, rekao je da projekat koji se tiče zapošljavanja na teritoriji Beograda, a koji je započet septembra prošle godine, za cilj je imao da Romima i drugim teže zapošljivim grupama pruži priliku da se približe tržištu rada ili da se direktno zaposle.

"Ovaj naš projekat ima tri komponente. Jedna se tiče direktnog zapošljavanja kod poslodavaca, druga se tiče stručnih obuka koji mi zainteresovanim kandidatima plaćamo kako bi stekli stručnu kvalifikaciju, i treća je podrška preduzetnicima", naveo je Delić.

On je dodao da je trenutni cilj Fondacije u ovom projektu da zaposli 30 osoba, kao i da podrži najmanje pet preduzetnika da započnu svoj posao.

Načelnik Odeljenja za obrazovanje i obuku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Ilija Knežević je predstavio Javne pozive koji direktno finansijski pomažu ili poslodavce ili nezaposlena lica koja se uključe u mere aktivne politike zapošljavanja.

On je rekao da su ovogodišnji javni pozivi raspisani 2. aprila i da su dostupni na veb sajtu www.nsz.gov.rs i u svim organizacionim jedinicama NSZ.

"Mere obrazovanja i obuka su mere koje doprinose da lica ili steknu svoje prvo radno iskustvo u struci za koju su se obrazovala, ili da kroz obuke i sticanje praktičnih znanja steknu iskustvo i zaposle se na određenom radnom mestu. Stručna praksa se već godinama sprovodi. Prvo radno iskustvo je namenjeno za lice u struci za koju se obrazovalo i za koju nije imalo radno iskustvo, sa najmanje trećim nivoom kvalifikacija", rekao je Knežević.

On je dodao da je u većini Javnih poziva istaknuto da prioritet imaju osobe sa invaliditetom i Romi, a u pojedinim Javnim pozivima i druge ugrožene ili osetljive kategorije nezaposlenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.