Izvor: Nezavisne Novine, 06.Avg.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsjednik HDZ-a osudio paljenje zastave i "provokacije"

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković osudio je spaljivanje zastave Republike Srbije u Kninu i dodao da je policija ispravno reagovala.

Na novinarsko pitanje da li HDZ osuđuje ustaške povike i pjesme koji su se juče čuli u Kninu, on je međutim odgovorio da je ova stranka uvijek osuđivala "sve provokacije", pri čemu nije htio da komentariše prekršajnu prijavu koju je dobio pjevač Marko Perković Tompson zbog pjevanja ustaškog pozdrava "Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dom spremni".

"HDZ je uvijek osuđivao sve akte koji su bili provokacionog karaktera kada smo slavili najvažniji dan moderne istorije, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih ratnih veterana. Bilo kakve provokacije na taj dan nisu usmjerene niti na stabilnost Hrvatske niti pridonose dobrosusjedskoj saradnji", rekao je Plenković, a prenijela Hina.

Plenković je sve ovo izjavio na konferenciji za novinare na kojoj je objavio kako će saborski poslanik Hrvatske stranke prava doktor Ante Starčević (HSP-AS) Ivan Kirin preći u HDZ.

"Mi dijelimo iste demohrišćanske stavove i načela. Ovakvu odluku donosim jer je Hrvatskoj potreban drugi smijer", rekao je Kirin.

Njegova sada već bivša stranka HSP-AS, članica HDZ-ove Domovinske koalicije, osudila je podnošenje prekršajne prijave protiv pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji se tereti da je na sinoćnjem donatorskom koncertu u Kninu "glasno pjevao ''Za dom spremni''".

"Umjesto pohvala, Marko Perković Tompson nakon odlično organizovanog domoljubnog i humanitarnog koncerta u Kninu, dobija prekršajnu prijavu", kaže HSP-AS.

Ova neoustaška stranka se pita "da li je zakon za sve građane isti" i tvrdi da "gradonačelnica Siska koja kliče ''Smrt fašizmu-sloboda narodu'', veličajući poklik kojim su potpisivane smrtne presude takozvanim ''neprijateljima naroda''" biva za to nagrađena kandidaturom za Hrvatski sabor, dok Tompsona ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić "smatra prekršiocem zbog izrečenog pozdrava koji je dio hrvatske istorije stvarane davno prije Drugog svjetskog rata i koja, što se tiče HSP AS nije zaboravljena niti će biti ikada zabranjena".

"Domovinska koalicija će u devetom sazivu Hrvatskog sabora svakako pokrenuti javnu raspravu i zahtijevati da se zakonski odredimo prema degradaciji ovog pokliča hrvatskih branitelja koji su devedesetih godina s puškom u rukama branili, stvarali i očuvali suverenu, samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku", najavljuju iz HSP-AS-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.