Predsednika NUNS-a: Brajović u sukobu s činjenicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednika NUNS-a: Brajović u sukobu s činjenicama

Predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić negirao je danas stavove državnog sekretara u Ministarstva kulture i informisanja Nina Brajovića o Nacrtu zakona o javnom informisanju nazvavši ih "sukob s činjenicama".

Brajović je juče rekao da ne postoji nacrt zakona o javnom informisanju i da se postojeći zakon neće menjati bez saradnje sa strukom, kao i da je iznenađen zbog objavljivanja "lažne vesti na Televiziji N1 da je na sednici radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10 u martu ove godine raspravljano o Nacrtu zakona o javnom informisanju".

Lekić je rekao da je NUNS-u iz Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10 potvrđeno da je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, za sednicu te grupe stigao iz Ministarstva kulture i informisanja.

"Da li je dokument koji je uputilo Ministartsvo kulture i informisanja zastareo, je li podmetnut državnom sekretaru i ko je, ako je, to učinio – nisu pitanja za NUNS", rekao je Lekić.

"Ni ja, kao predsednik, niti bilo koji član NUNS-a ni u izjavi za TV N1, niti u bio kojoj drugoj prilici nismo izjavljivali da se na sednici Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 10 u martu ove godine raspravljano o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima", naveo je Lekić.

On je kazao da umesto da objasni s kojim pravom ili po čijem nalogu već dva meseca radi na strateškim medijskim dokumentima, bez ikakve saradnje s reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, državni sekretar za informisanje proziva NUNS zbog podrške Zakonu o javnom informisanju iz 2009. koji je, kako tvrdi Brajović, Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim.

"Ovde nije problem što Zakon o javnom informisanju iz 2009. sa aktuelno spornim Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima ima veze koliko i nakaradni Zakon o javnom informisanju iz 1998. koji je aminovao Brajovićev UNS, problem je što je državni sekretar za informisanje ponovo u sukobu sa činjenicama", nao je on.

Lekić je rekao da "Ustavni sud Srbije nikad nije proglasio neustavnim Zakon o javnom informisanju iz 2009. i da je "istina da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim neke odredbe tog zakona, na inicijativu NUNS-a". "Na kraju, pozivam državnog sekretara za informisanje da se u svojim narednim javnim nastupima prizove istini ili da, ako ima problema sa tom 'veštinom' komunikacije - podnese ostavku", naveo je Lekić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Lekić: Brajović da se prizove istini ili podnese ostavku

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2017

Postoji izreka koja kaže da ponekad vredi govoriti istinu, jer su tako veće šanse da vam veruju kad slažete, ističe predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić u odgovoru državnom sekretaru za informisanje Ninu Brajoviću i poziva ga da se "prizove istini" ili podnese...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.