Predsednik sebe proglasio najboljim prijateljem Izraela

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik sebe proglasio najboljim prijateljem Izraela

Predsednik Češke Miloš Zeman proglasio je danas sebe "najboljim prijateljem" Izraela i uputio "poruku solidarnosti s jevrejskim narodom".

"Premijer (Benjamin) Netanjahu je rekao da je Češka najbolji prijatelj Izraela u Evropi. Pitam se zašto samo u Evropi. U svakom slučaju, ja sam najbolji prijatelj Izraela u čitavoj mojoj zemlji", rekao je Zeman u izraelskom parlamentu Knesetu.

Zeman, koji je sinoć doputovao u trodnevnu posetu Izraelu, podsetio je na istorijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podršku Češke jevrejskoj državi i narodu i označio sramnom "podršku Evropskog parlamenta za palestinske ekstremiste", preneli su izraelski mediji.

"Ako izdamo Izrael, izdali smo sebe", rekao je češki predsednik, što su izraelski poslanici pozdravili aplauzom.

On je izrazio nadu da će sutrašnje otvaranje "Češke kuće" u Jerusalimu, koja će se između ostalog baviti turizmom i trgovinom dve zemlje, dovesti do preseljenja ambasade Češke iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Ja nisam diktator, na nesreću, ali obećavam, učiniću sve što mogu", dodao je Zeman.

Netanjahu i predsednik Kneseta Juli Edelštajn pomenuli su istoriju čeških Jevreja i prvog predsednika Čehoslovačke Tomaša Masarika, koji se protivio antisemitizmu i podržavao cionizam. Po Masariku je nazvan jedan grad na severu Izraela.

Oni su zahvalili češkom narodu na podršci nezavisnosti Izraela, kao i na snabdevanju oružjem i obuci izraelskih pilota.

"Češka i Izrael su male, ali divne demokratije. Izrael podiže baklju slobode. Vi takođe težite slobodi", rekao je Netanjahu.

Partija izraelskih Arapa Zajednička lista bojkotovala je Zemanov govor u Knesetu zbog njegove izjave da priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela i da dovodi u pitanje neophodnost rešenja decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Zeman je to izjavio jutros, na sastanku s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, rekavši da ga je zaintrigirala Rivlinova ideja o jednoj državi za dva naroda i da ne može da vidi nezavisnu palestinsku državu u Gazi, gde, kako je rekao, vlada teroristička organizacija Hamas.

Rivlin je ocenio da je u trenutnoj situaciji prijateljstvo Izraela i Češke važnije nego ikad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.