Predsednik Srbije i Aleksandar Soroš o unapređenju položaja Roma

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Apr.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije i Aleksandar Soroš o unapređenju položaja Roma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom predsedavajućeg Fondaciji za otvoreno društvo sa Aleksandrom Sorošem o napretku Srbije u evropskim integracijama, unapređenju preduzetništva i položaja Roma u Srbiji.

Aleksandar Soroš izrazio je spremnost za veću podršku reformama, jačanju kapaciteta državnih institucija i jačanju demokratskih procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Dodaje se da je Fondacija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za otvoreno društvo spremna da pomogne koliko god je u njenoj moći u unapređenju položaja Roma u Srbiji, što bi u velikoj meri doprinelo i njihovom većem učešću u javnom životu.

Tema razgovora bilo je i unapređenje i korišćenje potencijala romske zajednice u razvoju preduzetništva, u čemu će pomoć pružiti kako lokalna zajednica u kojoj žive, tako i cela Srbija. "Srbija ima priliku da iskoristi evropske i nacionalne resurse da unapredi položaj najugroženijih građana Srbije, među kojima su i Romi", rekao je Soroš.

Vučić i Soroš razgovarali su i o pozitivnom aspektu života i stvaralaštva Roma u Srbiji kao što su kultura i umetnost.

Fondacija je nedavno pokrenula Evropski romski institut za umetnost i kulturu u Berlinu, a Srbija razmatra mogućnost otvaranja ogranka Instituta u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio Fondaciji na zalaganju da sedište inicijative Saveta za regionalnu saradnju "Integracija Roma 2020" bude u Beogradu i pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, i izrazio očekivanje da će saradnja sa tom regionalnom inicijativom biti još plodotvornija.

Sastanku su prisustvovali članica borda Romskog programa Sonja Liht, direktor Odeljenja za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti Željko Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Dragana Jovanović, piše u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vučićev kabinet: Sa Sorosem o EU, preduzetništvu i Romima

Izvor: B92, 20.Apr.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa zamenikom predsedavajućeg Fondaciji za otvoreno društvo Aleksandrom Sorosem...Kako se navodi u saopštenju iz Vučićevog kabineta, oni su razgovarali o napretku Srbije u evropskim integracijama, unapređenju preduzetništva i položaja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.