Predsednik Srbije: Prijem u EU nije realan, ali sam za jedan glas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 23:39

Predsednik Srbije: Prijem u EU nije realan, ali sam za jedan glas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za sarajevsku TV Fejs da želi da svi na zapadnom Balkanu govore jednim glasom i da zajedno uđu u EU, ali smatra da to u ovom trenutku nije realno.

"Neće nas primiti u EU, jer oni nemaju kapacitete da prime bilo koga", rekao je Vučić upitan zašto zapadnobalkanska šestorka sa svim problemima koje ima ne bi mogla zbog mira u Evropi da u nju uđe zajedno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Vučić je rekao da se on uvek za to zalaže i da nema poroblem sa tim, i da traži da se istupa jednim glasom.

Na primedbu voditelja da ne misli na mini Šengen i da će biti "belaja" ako ne uđemo u EU, Vučić je rekao da će biti belaja ako sami ne rešavamo svoje probleme.

On je poručio da Srbija ne duguje ništa BiH, a ako duguje pozvao da joj se pošalje račun.

"Pošaljite taj račun da ga platimo sutra, nemojte da izmišljamo", rekao je Vučić, ali je ukazao da EU neće primiti sada ni Srbiju ni BiH.

Nalazimo se svi na evropskom putu, ali dok se približavamo treba da zajednički radimo na tome da živimo bolje, i idemo sa jednim glasom, istakao je predsednik.

On je međutim primetio da šta god da ponudi ili uradi oni kažu da pravimo veliku Srbiju.

Na pitanje novinara zašto i mi ne postavimo ultimatum EU, Vučić je upitao - "Čime mi njima da pretimo" i dodao da treba da budemo bliži jedni drugima.

Na pitanje šta bi uradio da je premijer BiH, kaže da bi govorio i razmišljao o ekonomiji, ozbiljno radio na infrastrukturi.

Ocenio je da BiH ima ozbiljan ekonomski potencijal i ozbiljne šanse, ali da je potrebno mnogo rada i truda i da treba više da se bavi ekonomskim, a ne političkim pitanjima.

Na konstataciju novinara da se u BiH "vade" na Dejton, ne zanima ih ekonomija, ili da Dodik koristi da govori o nemogućoj državi i blokadi, Vučić kaže da ta država nije došla do raspada.

"Nemojte da kukate, počnite da radite. Ako radite zivećete bolje", poručio je.

Vučić: Srbi i Bošnjaci će živeti u miru zajedno

Vučić je poručio da će hteli to neki ili ne, Srbi i Bošnjaci živeti u miru jedni pored drugih. U intervjuu Vučić je bio prinuđen da odgovara na česte upadice, koje su izlazile iz forme intervjua.

Voditelj je, naime, u nekoliko navrata insistirao na tvrdnji da Vučić ima veze sa "nonpejperom" o promeni granica na Balkanu.

"Vama najviše odgovara "nonpejper", jer ste osumnjičeni da ste autor ili koautor, ali i da niste to vama najviše odgovara", konstatovao je voditelj.

Vučić je još jednom, iako je tokom intervjua i inače više puta rekao, ponovio da poštuje integritet BiH više nego što, kako je kazao, "vi poštujete integritet Srbije".

"Direktno komadate Srbiju. Problem u BiH je što deo elite ne podnosi srpsko stanovništvo..." rekao je Vučić.

Na tvrdnju da Vučić, kako je rekao, Srbiju i Srbe "uvaljuje u to", predsednik je odgovorio da u Deklaraciji SDA stoji da treba da se ukine Republika Srpska, da nestane Istočno Sarajevo.

Na upadicu da je upravo to "odlična ideja", jer lično nije ni za entite, kantone i nacionalne podele, Vučić mu je odgovorio da su entiteti Ustavna kategorija.

"Kakve vi aršine imate, drago mi je da se vidi koliko ne poštujete Ustav sopstvene zemlje", rekao je Vučić i dodao da može da zaboravi "nonpejper" ili i ne mora, ali će Srbi i Bošnjaci živeti u miru.

Predsednik je istakao da iz Sarajeva mogu da napišu i više od dve hiljade pisama i da ga psuju, ali:

"Mi (Srbi i Bošnjaci) ćemo da živimo u miru zato što hoćemo da živimo u miru i što ne vidim mogućnost da možemo da živimo jedni bez drugih...", rekao je predsednik.

Kada, kaže, sluša bošnjačke kafanske priče da bi Bošnjaci mogli da satru Srbe i kada sluša srpske kafanske priče, samo se kiselo osmehnete okrenete glavu i radite na očuvanju mira.

Na ponovljene upadice, Vučić je rekao da nema strpljenja ni da ga sasluša do kraja, jer misli da će reći da su Bošnjaci najgori.

"Naša budućnost mora da bude zajednička takva da budemo najbliži jedni drugima. Ja nastupam fer i iskreno. Jedini je problem u tome što mnogim političarima ne odgovara da to poveruje, jer na čemu bi dobili glasove", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je iskreno za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Vučić je rekao da jeste.

"Jesam iskreno za EU jer sam racionalan i pragmatičan i neko ko gleda interes svoje zemlje. Moj posao je da građani Srbije žive bolje", rekao je Vučić i istakao da smatra da, ako se analizira i ako se po strani stavi to što nismo uradili što je trebalo i da smo bolji od Holandije i Nemačke, EU nas ne bi primila.

"Samo kažem da mi moramo da se udružujemo i ujedinjujemo...Ne interesuje me ni 'srpski svet' ni 'bošnjački svet'. Moja ideja je da otvorimo granice, da izgradimo puteve i da napravimo železnicu od Beograda do Sarajeva".

Zašto to ne radimo, upitao je Vučić i dodao:

"Mislite li da je Tito bio kreten kada je gradio prugu Šamac - Sarajevo, gde je tada bilo najviše Bošnjaka, ali i 34 posto Srba... To nije Jugoslavija, to je bržerastuća ekonomija".

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Bakirom Izetbegovićem, Vučić je rekao da su ti odnosi korektni, kao i da se sada retko čuju jer on više nije član Predsedništva BiH.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Neće nas primiti u EU"

Izvor: B92, 20.Apr.2021, 07:29

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da želi da svi na Zapadnom Balkanu govore jednim glasom i da zajedno uđu u EU...Ali, kako je rekao, on smatra da to u ovom trenutku nije realno..."Neće nas primiti u EU, jer oni nemaju kapacitete da prime bilo koga", rekao je Vučić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.