Predsednik Mađarske podneo ostavku

Izvor: B92, 02.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Mađarske podneo ostavku

Budimpešta -- Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je danas ostavku, pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

"Prema mađarskom ustavu, koji sam potpisao, predsednik predstavlja jedinstvo nacije", izjavio je Šmit parlamentu.

"U ovoj situaciji, kada moja lična stvar unosi razdor u moju voljenu naciju, umesto da je ujedinjuje, moja je dužnost da okončam svoju službu i podnesem ostavku na položaj predsednika", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Šmit, a preneo Rojters.

Prošle sedmice, budimpeštanski univerzitet Semelvajs oduzeo je Šmitu titulu doktora, a opozicione stranke su pozvale predsednika države da podnese ostavku.

Šmit je u petak rekao da to neće učiniti, jer mu je "savest čista", ali da mu "nije prijatno" što je kompromitovan u javnosti, naročito zato što slučaj nije mogao da iznese pred Univerzitetski senat, koji je doneo odluku o oduzimanju doktorske titule.

On je naveo da je doktorsku disertaciju pisao 1992. godine samostalno i rekao da će skinuti ljagu sa svog imena, tako što će napisati drugu doktorsku disertaciju.

Šmit je titulu doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

Mađarski nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980. godine, koju je napisao, sada pokojni, bugarski sportski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisane 1991. na engleskom jeziku.

Prošle godine je nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg podneo ostavku, pošto mu je doktorat odbačen kao plagijat, što je dovelo do pomne analize akademskih disertacija drugih javnih ličnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Mađarske podneo ostavku

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2012

Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je danas ostavku, pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

Nastavak na Radio 021...

Mađarski predsjednik podnio ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2012

Predsjednik Madjarske Pal Schmitt  podnio je ostavku poslije afere oko doktorske dizertacije za koju je ustanovljno da predstavlja plagijat. "Pošto prema Ustavu, ličnost predsjednika treba da predstavlja jedinstvo madjarske nacije i pošto je moja ličnost nažalost postala sinonim za podjele .....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mađarski predsednik podneo ostavku

Izvor: Studio B, 02.Apr.2012

Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je danas ostavku, pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat. .."Prema mađarskom ustavu, koji sam potpisao, predsednik predstavlja jedinstvo nacije", izjavio je Šmit parlamentu..."U ovoj situaciji, kada...

Nastavak na Studio B...

Imenovanje novog predsednika 16. aprila

Izvor: Blic, 03.Apr.2012, 13:35

Mađarski premijer Viktor Orban predložiće 16. aprila novog šefa države nakon ostavke Pala Šmita na tu funkciju, saopštila je danas vladajuća stranka Fides..."Uzećemo u obzir sve predloge", objasnio je šef parlamentarne grupe Fidesa Janoš Lazar nakon sinoćnjeg kratkog sastanka sa opozicijom...Nakon...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.