Predsednik Izraela primio Libanca koji poklanja Hitlerov šešir

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2019, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Izraela primio Libanca koji poklanja Hitlerov šešir

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je danas primio bogatog Švajcarca rodom iz Libana koji namerava da Izraelu pokloni Hitlerov šešir - cilindar.

Abadalah Šatila platio je prošlog meseca na aukciji u Minhenu 600.000 evra za predmete koji su pripadali nacistima, navodno u nameri da ih uništi, ali je naposletku odlučio da ih pokloni nekoj jevrejskoj organizaciji.

Izmedju ostalog je kupio cilindar Adolfa Hitlera, srebrom optočenu knjigu Hitlerovog "Majn Kampfa", pisaću >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mašinu koju je koristila sekretarica vodje nacista. Sve te predmete pokloniće Memorijalnom centru holokausta "Jad Vašem", u Jerusalimu.

"Hitler je oličenje zla za svakoga, ne samo zla za Jevreje, nego zla i za hrišćane, zla za čovečanstvo i zato mi je bilo važno da kupim te predmete", rekao je Šatila.

Avner Šalev, predsedavajući "Jad Vašema", rekao je da Memorijalni centar "obično ne podržava trgovinu predmetima koji potiču od nacističke partije", ali "odgovara nam da oni budu u rukama muzeja ili javnih kolekcionara, ne u privatnim rukama".

Na konferenciji za novinare u Rivlinovoj rezidenciji, Šatila je rekao da su neki u Libanu kritikovali njegovu donaciju Izraelu: "Dobio sam poruke da sam izdajnik, da sam pomogao neprijatelju.., da se ne vraćam u Liban".

Predsednik Izraela mu je zahvalio za poklon "od velike važnosti" rekavši da je to važno jer su poricanje holokausta i neonacizam u porastu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.