Predsednik Austrije: Lično sam lobirao za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Austrije: Lično sam lobirao za Srbiju

Bilateralni odnosi Austrije i Srbije su odlični, ali uvek ima mesta za poboljšanje. Moja nedavna poseta Beogradu i poseta predsednika Tadića Beču prošlog decembra možda su tome malo doprineli. Na stranu politički i ekonomski odnosi, lični kontakti su izuzetno važni kako bismo se upoznali i verovali jedni drugima, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Kurir predsednik Austrije Hans Fišer.

♦ Da li će austrijske kompanije i dalje ulagati u Srbiju, uprkos krizi? >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Austrijske kompanije su najveći investitori u Srbiji, i od 2000. do sada uložile su 2,8 milijardi evra. Ne postajete najveći investitor ako ne verujete u dugoročan pozitivan ishod. Svaka austrijska kompanija sama odlučuje gde će investirati, ali svi napori koje činite kako bi zemlju učinili privlačnijom za investicije pratićemo sa zanimanjem.

♦ Možete li da najavite nove investicije?

- Poslednja velika investicija je dolazak velike austrijske kompanije "Svarovski", koja je potpisala sporazum o novoj fabrici u Subotici. Imamo još projekata koji su u toku, na primer, izgradnja dva hotela u Beogradu, reč je o kompanijama "Soravija" i "Falkenštajner". Drugi primer je kompanija "Rauh", koja je najavila proširenje postojećih plantaža u Koceljevi.

♦ Rekli ste da je balkanskim zemljama mesto u EU.

- EU je unija evropskih država. Balkanske zemlje jesu - bez ikakve sumnje - evropske zemlje i, prema tome, imaju mesto u EU. Kao što znamo, EU ima određene kriterijume za prijem u članstvo. Svaka balkanska zemlja koja ih ispuni može da se priključi. Sve drugo bi bilo nefer i nepravedno. To, naravno, ne znači da neće biti detaljnih i komplikovanih pregovora pre pozitivne preporuke EK i odobrenja zemalja članica.

♦ Može li Austrija da bude posrednik između Srbije i Nemačke?

- Predsednik Tadić i ostali srpski političari znaju da Austrija podržava srpski put u EU. Mi imamo veoma bliske odnose s Nemačkom i to znači da je slučaj Srbije često tema naših razgovora s njima. Činjenica da se Nemačka saglasila da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU pokazuje da i oni cene reformske napore vaše zemlje.

♦ U Austriji živi velika srpska zajednica. Kako su se uklopili?

- Dobro su se uklopili i predstavljaju most između naše dve zemlje. Ipak, predsednik Tadić i ja nismo mogli da se dogovorimo da li je Beč treći ili četvrti najveći srpski grad!

♦ Kako smo se pokazali kao radnici u Austriji?

- Ne volim generalizacije, ali to što mnogo Srba radi u Austriji, pokazuje da se njihov rad ovde ceni.

♦ Da li je realno da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora?

- Kao što sam rekao posle susreta s predsednikom Tadićem 23. marta, ne želim da ponavljam greške koje su neki činili tokom 90-ih godina, kada su putovali u Prag, Budimpeštu ili Bratislavu i govorili o optimističkim terminima, koji kasnije ne bi bili realizovani. Ali, naravno, nadam se da će pregovori početi bez ikakvog odlaganja.

♦ Mislite li da Beograd zaslužuje početak pregovora? Hoćete li podržati Srbiju u tom pogledu?

- Da, Beograd zaslužuje početak pregovora, kako vi to kažete, u skorijoj budućnosti. I da, možete se osloniti na našu podršku.

♦ Šta je glavni uslov za početak pregovora sa EU u vezi s Kosovom?

- Jasno je da su konstruktivni i produktivni pregovori Beograda i Prištine neophodni kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za obe strane. Znam da predsednik Tadić hrabro traži rešenje koje je prihvatljivo za EU, a verujem da je i premijer Tači mnogo uložio u te pregovore. Taj proces mora biti nastavljen konstruktivno.

♦ Da li je istina da je Austrija lobirala za Srbiju da dobije status kandidata i da ste se vi lično angažovali?

- Da, to je apsolutno tačno. Setite se zajedničkog pisma šefova diplomatija Austrije, Italije i Francuske njihovim kolegama u EU u kojem su lobirali za vašu zemlju nekoliko dana pre nego što je doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Što se mene tiče, iskoristio sam svoje kontakte s relevantnim državnicima sa istim ciljem.

♦ Austrija je svojevremeno napravila ekonomski bum otvaranjem malih i srednjih preduzeća. Šta je recept?

- Nisam ekonomista, ali mislim da su dobro obrazovanje, pristup start-ap kapitalu i doza preduzetničkog duha odlučujući. Naučili smo lekciju iz tragičnih događaja pre rata: politička stabilnost je izuzetno važna. Stabilnost i poverenje između radnika i poslodavaca je neophodno. To zovemo socijalno partnerstvo i bili smo uspešni kada su obe grupe sarađivale i kada smo se starali da svaki rast BDP bude raspoređen na najpravedniji mogući način.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.