Predsednički bioskop u Beloj kući otvoren za posetioce

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2017, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički bioskop u Beloj kući otvoren za posetioce

Posetioci Bele kuće moći će od sad da uđu u predsedničku bioskopsku salu gde je Dvajt Ajzenhauer voleo da gleda vesterne, a Džimi Karter prikazivao "Sve predsednikove ljude".

Odluku da otvori privatnu bioskopsku salu, čiju je izgradnju naredio Frenklin Ruzvelt 1942. na mestu garderobe, donela je Melanija Tramp, predsednikova supruga.

"Bela kuća pripada ljudima ove zemlje", objasnila je Prva dama, prenosi agencija Hina.

"Svi oni koji uzmu vremena da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << posete Belu kuću bi trebalo da imaju najširi mogući pristup njenoj bogatoj istoriji i predivnim tradicijama. Nadam se da će naši posetioci iskoristiti u punom smislu to novo mesto".

Među najvećim filmofilima Ovalnog kabineta bio je Dvajt Ajzenhauer koji je obožavao vesterne, posebno Garija Kupera. Ričard Nikson voleo je crno-bele mjuzikle poput "Fićfirića sa Severa" iz 1942. Džimi Karter je organizovao dve do tri projekcije nedeljno, a za prvi film u svom mandatu odabrao je "Sve predsednikove ljude" (1976.), priču o skandalu Votergejt koja je naterala Ričarda Niksona na ostavku.

Nekadašnji glumac Ronald Regan nije bio veliki gledalac, ali je gledao sopstvene filmove sa suprugom Nensi povodom rođendana, po Internet stranici muzeja Bele kuće.

Republikanac je preuredio dvoranu za projekcije kako bi tamo stalo 51 sedište, na više nivoa.

Ukus Džordža Buša mlađeg naginjao je prema Ostinu Pauersu, ali se nakon ratova koje je pokrenuo u Avganistanu i Iraku okrenuo i ratnim filmovima poput "Pada crnog jastreba" ili "Bili smo vojnici", o ratu u Vijetnamu.

Barak Obama prikazao je "Ubiti pticu rugalicu" obeležavajući 50. godišnjicu filma o rasnim napetostima na jugu SAD.

Što se tiče Donalda Trampa, prvi film koji je pogledao u toj sali bio je animirani "Potraga za Dorom" iz 2016. Film je prikazan krajem januara u trenutku kad su izbijali protesti u SAD zbog antimigracijske uredbe Donalda Trampa protiv sedam muslimanskih zemalja.

Bioskop se nalazi u istočnom krilu Bele kuće koje obuhvata i atomsko sklonište iz Drugog svetskog rata.

Prvi film prikazan u Beloj kući bilo je "Rođenje jedne nacije" 1915. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.