Predlog budžeta pred poslanicima

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog budžeta pred poslanicima

U Skupštini je počela rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu i setu poreskih zakona. Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara. Predlog obrazložio ministar finansija Siniša Mali.
17.50 – Raspravu je obeležila polemika Obradovića sa ministrom finansija i šefom poslaničke grupe SNS-a, u kojoj su se koristile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << replike iz stripa "Alan Ford".
13.00 – Donošenje novog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti potrebno je da bi se uredila ta oblast, jer je prethodni zakon zastareo, a u međuvremenu se na tom polju mnogo toga promenilo, navela je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.
12.15 – Ministri Mladen Šarčević i Branko Ružić obrazložili su predloge zakona iz svojih resora. Šarčević je istakao značaj Fonda za nauku, dok je Ružić rekao da je cilj predloženih zakonskih rešenja iz resora državne uprave i lokalne samouprave da se postigne još jedan korak napred ka brzoj, ljubaznoj, modernoj upravi. 
11.40 – Mali je predstavio i set poreskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Kao ključne izmene, Mali je naveo smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, sa 1,5 odsto na 0,75 odsto.
11.00 – Ministar Siniša Mali obrazlaže predlog budžeta pred poslanicima. Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosečna inflacija 2,3 odsto, rekao je Mali.
Mali je izjavio da će budžet za 2019. godinu kao i set reformskih zakona doprineti daljem podizanju životnog standarda, privrednom rastu i još intenzivnijem napretku Srbije.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući budžet za iduću godinu, rekao da je predloženo rešenje republičke kase uravnoteženo, jer je, kako kaže, karakteriše socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, koje prati povećanje plata i povećanje penzija, kao i razvojni aspekt jer predviđa rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP-a.
Prema njegovim rečima, setom poreskih zakona omogućava se i rasterećenje privrede, kroz olakšice koje će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija i konkurentnija.
Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje predviđeni deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.
"Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosečna inflacija 2,3 odsto", dodao je Mali.
Napomenuo je da je budžet za narednu godinu rezultat i nastavak reformskih procesa započetih 2014. godine, koji su, kako kaže, rezultirali sjajnom 2018. godinom u kojoj su ostvareni izuzetni rezultate u ekonomiji.
Dodaje da je u prvih devet meseci ove godine ostvarena stopa privrednog rasta od 4,5 odsto, a privredna aktivnost tokom cele godine beleži intenzivan rast.
Ministar finansija je rekao da je stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine iznosila je 11,9 odsto, i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosila 25,5 odsto.

Mali je naveo da će na kraju godine sificit u budžetu biti 0,6 odsto BDP-a, što je oko 28 milijardi dinara.
"Kada je reč o javnom dugu, on se konstantno smanjuje i na kraju oktobra iznosio je 56,6 odsto BDP-a. Na kraju 2015. godine javni dug je iznosio 70 odsto BDP-a, a sada je, zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, brzina smanjenja učešća javnog duga u BDP-u veća od projektovane, pa se približavanje nivou od 50 odsto BDP-a očekuje već početkom 2019. godine", rekao je Mali.
Najavio je povećanje plata u Srbiji u javnom sektoru između sedam i 12 odsto, a za plate se u budžetu nalazi 294,4 milijarde dinara, odnosno za oko 33 milijarde dinara više nego u 2018. godini.
Ulaganja za kapitalne investicije će biti 220 milijardi dinara, što je za 43 milijarde dinara više nego 2018. godine.
Novac je, kaže Mali, izdvojen i za Naučnotehnološki park u Novom Sadu, digitalne učionice, izgradnju Data centra u Kragujevcu, razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova, a pre svega za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova, kao što su KC "Srbije", KC "Vojvodine" i KC "Kragujevac".
Navodeći da budžet za 2019. godinu daje značajnu podršku razvoju privrede, Mali je rekao da će jedna od mera biti smanjenje opterećenja na zarade. Objasnio je da se od 1. januara ukida doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio je poslanicima na podršci povećanju zarada i budžeta za vojsku, kao i za policiju i pripadnike BIA, odnosno za ceo bezbednosni sistem i apelovao da se celokupna rasprava o budžetu zadrži u ekonomskim okvirima.
"Ali ovde smo, nažalost, opet čuli kako se govori da im se povećavaju plate, jer će 'čuvati režim'", primetio je Vulin na sednici Skupštine Srbije.
"Predloženi budžet za 2019. godinu odlično je planiran u datim okolnostima i važno je da smo počeli da trošimo koliko zarađujemo", ocenio je generalni direktor "Srbijagasa" i poslanik SPS-a Dušan Bajatović.
"Najzad smo počeli da trošimo koliko zarađujemo, a mana je ranije bila što smo trošili više nego što zarađujemo. Sistemske mere koje će se preduzeti iduće godine govore da je država najveći investitor i ovaj budžet u datim okolnostima odlično je planiran", rekao je Bajatović u Skupštini Srbije. 
Poslanik na listi SDS-a Miroslav Aleksić izjavio je da ta lista neće glasati za Predlog budžeta.
"Čuli smo od ministra Siniše Malog da je budžet razvojni, ja bih rekao da je predizborni", ocenio je Aleksić.
"Alan Ford" u srpskoj skupštini 
Tokom današnje rasprave, šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović polemisao je sa ministrom finansija i šefom poslaničke grupe SNS Aleksandrom Martinović, a poruke su jedni drugima uputili koristeći likove i replike iz stripa "Alan Ford".
Obradović je kritikujući predloženo rešenje budžeta rekao da će Savez za Srbiju da radi sve drugačije od aktuelne vlasti, a pomenuo je i da biznismen Miroslav Mišković vodi kampanju za naprednjake u Zaječaru, zajedno sa tamošnjim gradonačelnikom Boškom Ničićem.
"To je onaj koga ste optužili da je najveći tajkun, držali ga mesecima u zatvoru, što ne izađete i ne kažete - izvinite, mi smo pogrešili, vi ste mnogo fin čovek, vi biste mogli da budete i ministar u vladi", rekao je Obradović.
On je naveo i da je nedopustivo povećanje pretplate za RTS i RTV, jer, kako kaže, nema potrebe da građani plaćaju da svako veče gledaju Aleksandra Vučića.
Naveo je da će Savez za Srbiju da ispita poreklo imovine funkcionera i da zabrani prodaju poljoprivrednog zemljišta.
"Umesto da budemo superhikovi koji pljačkaju siromašne i daju bogatima, dodatno ćemo da oporezujemo bogate, ekstraprofitere i banke koje deru kožu građanima", rekao je Obradović.
Odgovorio mu je ministar finansija Siniša Mali upravo izjavom iz stripa "Alan Ford".
"Ako kanite pobediti, nemojte izgubiti", rekao je Mali, koji je odbacio kritike šefa poslanika Dveri na budžet za iduću godinu.
Obradoviću je replicirao i Martinović.
"Gospodin koordinator je govorio o 'Alan Fordu'. Tamo ima jedan lik, zove se Gumifleks. Ovaj Gumifleks se pretvorio od fašiste u Đilasovca i priča kako će da ispita poreklo imovine nas iz SNS-a. Juče je jedan od lidera vaše nove koalicije odgovarao kao svedok u njujorškom sudu o svojim mafijaškim vezama sa Patrikom Hoom koji je bio ministar unutrašnjih poslova Hong Konga", rekao je Martinović.
Vuk Jeremić je, kaže Martinović, zaposlen u jednoj firmi gde je za dve godine dobio 660.000 evra.
"Da podsetim koordinatora kako se obogatio Đilas, na grbači građana tako što je ostvario milionske sume u evrima trgujući sekundama upravo na RTS i upravo na rijaliti programima koje je on doveo u Srbiju", rekao je Martinović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Siniša Mali: U 2019. predviđen rast BDP-a 3,5 odsto

Izvor: Mondo, 28.Nov.2018

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je predlogom državnog budžeta za narednu godinu projektovan realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto i prosečna inflacija od 2,3 odsto...Foto: MONDO/Stefan Stojanović..Mali je u Skupštini Srbije istakao da se konačnom stabilizacijom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.