Predizborna aktivnost špijunske mašinerije sve jača VIDEO

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 00:58

Predizborna aktivnost špijunske mašinerije sve jača VIDEO

Nije novost da je pojačana aktivnost i zainteresovanost stranih službi za Srbiju, posebno sad u predizbornoj kampanji.

Nedavno je proteran hrvatski diplomata, a zatim uhapšen bugarski špijun iz Bosilegrada. Takvim hapšenjima stranih agenata Srbija pokazuje svoju neutralnost, kao i veliku brigu za svoju bezbednost.

Predizborna aktivnost špijunske mašinerije sve je jača. Brzina kojom deluju, razvijaju i prilagođavaju, ipak je sporija od reagovanja srpske obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe koja ih razotkriva i hapsi.

"Država šalje jasnu poruku da neće tolerisati nikakvo uplitanje i zadiranje u pitanja od nacionalne bezbednosti", kaže bezbednosni analitičar Darko Obradović.

Rezervni oficir Vojske Srbije, radnik u centru za kulturu i odnedavno razotkriveni bugarski špijun sumnjiči se za otkrivanje poverljivih informacija o stanju u našoj vojsci. Broj teknova i aviona nisu tajna u našoj armiji, ali cilj špijuna je da otkrije podatke koji su od nacionalnih interesa i koji se čuvaju u strogoj tajnosti.

"Ono što je ključno za svaku vojsku jeste stanje u moralu ljudi i stanje ljudstva. Dakle, kako se ljudstvo oseća, kako oni gledaju na određene procese i događaje. To je ono što je uvek tajna i što je najdragocenije i upravo zbog toga je važno da se ovakvi slučajevi seku u korenu i ovo je dobra poruka države. Njima je cilj da prodru u suštinu onih tajnih informacija koje će omogućiti da oni postave i kreiraju svoju politiku prema određenoj državi, zato ne treba da nas iznenadi ni postojanje ruske agenturne mreže koja je sigurno aktivna u ovim danima", dodaje Obradović.

Srbija je hapšenjem špijuna pokazala svoju snagu i čvrstu volju da ne dozvoli nijednoj zemlji da učestvuju u špijunskim operacijama, a posebno ne u kreiranju izbornog procesa u našoj zemlji.

"I uvek su izbori atraktivna stvar zato što se za vreme izbora kreiraju procene o budućem toku i kretanju zemlje i onda je jako važno zauzeti mesto na vreme i zato su interesovanja za izbore veoma izražena, a uticanje na izborni proces je vrhunac obaveštajnog nasrtaja koji niko na svetu ne bi tolerisao. Amerikanci to nisu istolerisali Rusima, tako da zašto bi Srbija za bilo koga imala toleranciju da se meša u njen izborni proces", kaže Obradović.

Mnogim stranim obaveštajnim službama smeta naša zemlja zbog svoje neutralnosti i sopstvene politike koju vodi, smatraju analitičari, i dodaju da je to razlog pojačanog delovanja agenata koji bi da utiču i menjaju politiku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.