Predistražni postupak protiv generala Dikovića

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predistražni postupak protiv generala Dikovića

Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri osobe u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, objavio je list Danas.

Reč je o optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu i skrivanju tela žrtava. Kako saznaje list, Tužilaštvo sada, prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja, proverava navode iz krivične prijave, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je FHP podneo u oktobru.

U Tužilaštvu je potvrđeno da je, posle identifikacije i ekshumacije žrtava u masovnoj grobnici Rudnica, u toku predistražni postupak protiv N.N. lica, pošto je utvrđeno da se radi o ubistvu albanskih civila. U predistražnom postupku radi se na identifikaciji mogućih počinilaca ovih ubistava.

Na osnovu prikupljenih dokaza, FHP je utvrdio da su u selu Rezala 5. aprila 1999. pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP isterali meštane iz kuća i ubili najmanje 41 albanskog civila, od kojih 39 u jednoj masovnoj egzekuciji. Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo tvrdnje FHP i smatra da se radi o nastavku orkestrirane kampanje protiv sistema odbrane.

Zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, general Diković je podneo tužbu protiv FHP i njegove nekadašnje izvršne direktorke Nataše Kandić zbog povrede ugleda i časti. Suđenje je u toku, a poslednje ročište je bilo zatvoreno za javnost, zbog čega su ga predstavnici FHP napustili. Sledeće ročište je najavljeno za 24. novembar.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.