Izvor: Beta, 23.Nov.2019, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred predsedničke izbore u Rumuniji finalisti razmenili poruke

Predsednik Rumunije Klaus Johanis, favorit za osvajanje i drugog mandata na izborima u nedelju, i njegova suparnica s levice, bivša premijerka Viorika Dančila, u petak su poslali svoje poslednje poruke biračima pred glasanje posle neuzbudljive kampanje koja je mnoge ostavila ravnodušnim.Pošto je u prvom krugu prednjačio s gotovo 38 odsto glasova, Johanis (60) je na mitingu u Bakauu, gradu na istoku pozvao glasače da još masovnije glasaju za njega "da bi Rumunija konačno mogla odahnuti".Socijaldemokratska partija (PSD), na čelu s Dančilom, stranka koja dominira na političkoj sceni poslednjih 30 godina, "pokušala je da kontroliše pravosudje i pokori sve institucije", rekao je on, pozivajući se i na kritiku kontroverzne reforme pravosudnog sistema koja je stigla iz Brisela."Moramo držati PSD dalje od vlasti tokom mnogih narednih godina (...) da bismo izgradili normalnu Rumuniju u kojoj se svi osećaju kao kod kuće", rekao je predsednik uz aplauz nekoliko hiljada pristalica.Bivša 55-godišnja premijerka je u kratkom govoru u Palati Parlamenta u Bukureštu, nazvala Johanisa "kukavicom" zbog odbijanja debate s njom."Nikada nisam izneverila svoje dužnosti", rekla je obećavši, ako bude izabrana za šeficu države, da će "raditi više nego što su radili njeni prethodnici".Poslednjih dana je više puta optuživala Johanisa da "nije ništa uradio za ...
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Johanis traži drugi mandat, Rumunija traži „normalnost“

Izvor: Deutsche Welle, 23.Nov.2019

Rumunski predsednik Klaus Johanis važi za favorita u drugom krugu predsedničkih izbora u Rumuniji u nedelju. On je u otvorenom ratu sa postkomunističkom strankom PSD koju optužuje za urušavanje pravne države i korupciju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.