Preći će crvenu liniju: Preti im pokolj

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 11:41

"Preći će crvenu liniju": Preti im pokolj

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u intervjuu emitovanom u nedelju da će izraelska vojska obezbediti "bezbedan prolaz civilnom stanovništvu".

To se odnosi na napad na prenaseljeni grad Rafa na jugu Gaze, odbacujući strahove od "katastrofe".

Uprkos međunarodnoj uzbuni zbog mogućeg pokolja u gradu sa više od milion raseljenih Palestinaca, Netanjahu je rekao za "Ove nedelje sa Džordžom Stefanopulosom" za ABC Nevs da je ofanziva od suštinskog značaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za poraz Hamasa.

Pobeda je na dohvat ruke. Mi ćemo to uraditi. Suprostavićemo se preostalim terorističkim jedinicama Hamasa i Rafaha, poslednjeg uporišta, ali ćemo to učiniti, rekao je on u odlomcima iz intervjua objavljenog u subotu uveče.

"To ćemo učiniti tako što ćemo civilnom stanovništvu obezbediti bezbedan prolaz kako bi mogli da odu", rekao je on.

"Radimo detaljan plan za to", dodao je Netanjahu. "Nismo neozbiljni u vezi sa tim".

On je pomenuo područja severno od Rafe koja su očišćena i koja bi se mogla koristiti kao sigurne zone za civile.

Vlasti Hamasa u Gazi upozorile su na moguće "desetine hiljada" žrtava u Rafi, dok se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pridružio drugim međunarodnim glasovima koji kažu da bi tamošnja ofanziva "izazvala neizrecivu humanitarnu katastrofu".

Glavni podržavalac Izraela, SAD, rekao je da ne podržava kopnenu ofanzivu na Rafu, upozoravajući da takva operacija, ako nije pravilno planirana, preti "katastrofom".

Američki predsednik Džo Bajden izneo je u četvrtak najoštriju kritiku Izraela do sada, opisujući izraelsku odmazdu za napad Hamasa 7. oktobra kao "preteranu".

Rat u Gazi izazvao je 7. oktobra napad bez presedana palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael, koji je rezultirao smrću oko 1.160 ljudi, većinom civila, navodi AFP, na osnovu zvaničnih podataka.

Zavetujući da će eliminisati Hamas, Izrael je pokrenuo veliku vojnu ofanzivu u Gazi u kojoj su poginule najmanje 28.064 osobe, uglavnom žene i deca, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Kritičarima koji kažu da napad na Rafu znači prelazak crvene linije, Netanjahu je odgovorio: "Oni koji kažu da ni pod kojim uslovima ne treba da uđemo u Rafu zapravo govore: 'izgubite rat. Zadržite Hamas tamo'.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.