Prečani slave prisajedinjenje Kraljevini Srbiji

Izvor: Mondo, 25.Nov.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prečani slave prisajedinjenje Kraljevini Srbiji

Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji ne simbolizuje samo ostvarenje vekovnog sna Srba prečana, odnosno Srba koji su živeli severno od Save i Dunava, već da je on i danas simbol jedinstva, rekao Miloš Vučević..

Foto: Beta/Dragan Gojić

Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević danas su položili vence na spomen ploču na zgradi u kojoj je 25. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << novembra 1918. godine održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje na kojoj je donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

U iščekivanju 25. nobembra

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je ovo veliki dan za sve građane u Vojvodini i celoj Srbiji, koji je ugrađen u temelje Republike Srbije, jer simbolizuje borbu za slobodu i zajedništvo. "Sa radošću očekujemo 25. novembar 2018. godine kada ćemo na veličanstven način obeležiti stogodišnjicu od završetka Velikog rata i stogodišnjicu od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji", rekao je Milićević.

"To jedinstvo je ključni motiv funkcionisanja državne, pokrajinske i lokalne politike koja se ogleda u tome da okupljeni i ujedinjeni oko zajedničkih ciljeva može usepšno realizovati iste", rekao je Vučević.

On je naglasio da je Dan prisajedinjenja jedan od najsrećnijih datuma u istoriji Novog Sada na koji smo, kako je kazao, veoma ponosni.

"Ono na šta smo takođe ponosni jeste činjenica da su na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Novom Sadu na današnji dan pre 98 godina, glasale i žene i da je još tada pokazan visok stepen demokratičnosti u našoj zajednici. U kontekstu dana koji su pred nama, a to je kampanja vezana za borbu protiv nasilja nad ženama, istakao bih da se žene uvek i svuda moraju apsolutno uvažavati kao ravnopravne članice društva", istakao je Vučević.

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela "Grand" vence su položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.