Praznik rada u 21. veku (4): Pravda za kuvaricu!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2019, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznik rada u 21. veku (4): Pravda za kuvaricu!

U Austriji sindikati, i pre svega Radnička komora (AK), zastupaju interese zaposlenih pred vladom i privredom, a obe organizacije deluju u tesnoj vezi.

Ovih dana je AK izborio 31.433 evra za jednu 47-godišnju kuvaricu koja je nakon 31 godine rada u jednom restoranu u Donjoj Austriji dobila otkaz i od poslodavca otpremninu u visini od svega 1.433 evra. Obratila se Radničkoj komori. Nakon intervencije AK kod njenog poslodavca kuvarici su isplaćena 283 prekovremena sata. Dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je 59 dana neiskorišćenog odmora.

Krovna organizacija svih sindikata je Savez austrijskih sindikata OeGB i predstavlja nezavisno zastupništvo interesa nesamostalno zaposlenih osoba sa više od 1,2 miliona članova. OeGB i sindikati, za koje ne postoji obavezno članstvo, bore se za povećanje plata, bolje uslove rada i slično.

U preduzećima sindikati sa članovima Saveta preduzeća zastupaju radnike u preduzećima. AK je nezavisna institucija koja savetuje o radnom pravu i nudi informacije iz oblasti zaštite potrošača.

Članovi AK su svi radnici, službenici, učenici u privredi i nezaposleni, to jest svaki zaposleni,

izuzev državnih službenika, jeste automatski član ove organizacije za koju izdvaja 0,5 odsto od bruto plate mesečno. AK pomaže savetima ljudima koji su žrtve nepravde i zastupa svoje članove pred Sudom za radna i socijalna pitanja. Pred sudom bori seza brojne odštete za zaposlene kojima poslodavac nije isplatio primanja, ili im dao suprotnom zakonu otkaz, odnosno nisu dobili otpremninu.

AK se zalaže za smanjivanje nezaposlenosti, državne investicije za oživljavanje privrede, za bolje obrazovanje radi napredovanja u karijeri i pravedni poreski sistem, ali i za zdravlje i sigurnost na radnom mestu. Što se strane radne snage tiče AK nudi obimne pravne informacije i podršku.

Odnedavno postoji i sindikat Vida. Sindikati svoju "moć" prikazuju svake godine 1. maja, kada se u svim većim gradovima održavaju prvomajski marševi. U Beču više od 100.000 ljudi izađe na ulice da protestuje za radna prava. Inače sindikati i AK su bliski Socijaldemokratskoj partiji (SPO), koja je odnedavno u opoziciji.

U Nemačkoj krovna organizacija sindikata je Nemački savez sindikata (DGB) koji broji skoro šest miliona članova. DGB čini osam sindikata, koji pokrivaju sve privredne grane. DGB se bavi zastupanjem radnika pred vlastima i borbom za njihova prava, pre svega oko plata.

Švajcarski savez sindikata (SGB) je krovna organizacija koju čini 16 pojedinačnih sindikata i ima oko 380.000 članova. Težište rada je uticanje na ekonomsku i socijalnu politiku. U brojnim komisijama SGB zastupa interese zaposlenih, pokreće inicijative i, ako to biva potrebno i referendume protiv nacrta zakona. Za politiku tarifa i plata zaduženi su strukovni sindikati, a ne krovna organizacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.