Praznik rada na rekama i okolnim izletištima

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznik rada na rekama i okolnim izletištima

BEOGRAD - Praznik rada 1. maj i predstojeće neradne dane Beograđani će tradicionalno provesti na okolnim izletištima, dok turisti koji u to vreme posete prestonicu mogu da izaberu između razgledanja grada iz otvorenog autobusa, plovidbe Savom i Dunavom ili pogleda sa Avalskog tornja.

Za strane i domaće turiste Turistička organizacija Beograda pripremila je nekoliko tura za razgledanje grada, u okviru kojih je organizovano dvočasovno razgledanje iz zatvorenog autobusa i šetnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa vodičem po centru grada, po ceni od 200 dinara, rečeno je u Info centru TOB-a.

Pored toga, turisti mogu izabrati vožnju otvorenim autobusom, koja košta 500 dinara, posetiti dvorski kompleks na Dedinju za 450 dinara ili se odlučiti za plovidbu brodom "Trajan" po ceni od 350 dinara.

U TOB-u ističu da su plovidba Savom i Dunavom uz muziku i riblje specijalitete, pogled na Beograd i Zemun sa reka, kao i obilazak Ratnog ostrva veoma interesantni za turiste.

Najveća atrakcija i dalje je Avalski toranj, pa je GSP sa prvim prolećnim danima uveo autobusku liniju 400, koja svakodnevno ide od Trošarine do vrha Avale.

Na praznik rada toranj će biti otvoren za razgledanje od 9 do 18 časova, a ulaznice se kupuju po ceni od 100 dinara.

TOB, kao i prethodnih godina, preporučuje posetu vestačkom jezeru Trešnja nedaleko od Avale ili izlet na planini Kosmaj, u čijem se podnožju nalaze manastiri Pavlovac, Kastaljan i Tresije.

Na oko 15 kilometara ispod Kosmaja, u blizini Mladenovca, nalazi se Markovačko jezero, koje sa brojnim ugositeljskim objektima na obali predstavlja raj za sportske ribolovce i ljubitelje odmora u prirodi.

Za ribolovce aktuelno je i jezero Duboki potok, u opštini Barajevo, udaljenoj oko 30 kilometara od centra Beograda, a barajevska oblast poznata je i po velikom kompleksu Lipovačkih šuma, takođe pogodnom za odmor i rekreaciju.

Jedno od najpopularnijih mesta među mlađim Beograđanima je Ada Ciganlija, gde se šatori i roštilji postavljaju već oko ponoći uoči Prvog maja, kao i Košutnjak, u kome je skoro nemoguće naći slobodno mesto.

Prvi maj se u Srbiji obeležava od 1893. godine, a najpopularniji je bio za vreme komunističke vlasti, kada je taj dan, kao jedan od centralnih državnih praznika, obeležavan uz velike proslave i logorske vatre.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.