Pravosudni zakoni za bolje pravosuđe

Izvor: RTS, 30.Okt.2013, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosudni zakoni za bolje pravosuđe

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da četiri organizaciona pravosudna zakona, koji će se naći pred poslanicima, treba da omoguće efikasnije, odgovornije i racionalnije funkcionisanje srpskog pravosuđa.

Četiri organizaciona pravosudna zakona, koji će se sutra naći pred poslanicima Narodne skupštine, treba da omoguće da srpsko pravosuđe funkcioniše racionalnije, efikasnije i odgovornije, a pravda da bude dostupnija građanima, poručio je ministar pravde i državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uprave Nikola Selaković.

Zakonom o područjima i sedištima sudova i javnih tužilaštava u jednom delu se menja mreža osnovnih sudova i, neznatno, viših i apelacionih sudova u Republici Srbiji, rekao je Selaković Tanjugu nakon obilaska Osnovnog i Višeg suda u Pančevu i osnovnog suda Vršcu.

Selaković je ukazao da će se te neznatne promene apelacione mreže odnositi upravo na ta dva grada, kao i još dva osnovna suda u Šapcu i Loznici, odnosno viši sud u Šapcu.

"Rukovođeni razlogom racionalizacije i dostupnosti pravde građanima predvideli smo da građani koji žive na području Višeg suda u Pančevu odnosno osnovnih sudova u Vršcu i Pančevu po pravdu ubuduće dolaze u Apelacioni sud u Beograd", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, razlog racionalnosti se vidi kada se iz Pančeva krene u Novi Sad - "opet je brže da idete preko Beograda, nego preko Zrenjanina".

Novina predviđena Izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova tiče se racionalizacije upravljanja poslovima pravosudnih organa bilo sudovima, ili tužilaštvima odnosno uvodi se centralizacija upravljanja pravosudnih organa na nivou jednog grada.

On je kao primer naveo da u Pančevu sada u jednoj zgradi radi Osnovni sud, Viši sud, Osnovno i Više javno tužilaštvo i Privredni sud sa pet službi računovodstva i zapitao da li to Srbija može sebi da priušti.

"Ako građani Srbije i poreski obveznici iz svojih teško stečenih prihoda odvajaju za funkcionisanje svoje države i mi moramo da budemo neko ko će domaćinski upravljati svojim sistemom. Ono za šta se zalažemo je ukrupnjavanje odnosno centalizacija na nivou jednog grada poslova upravljanja pravosudnim organima", ukazao je ministar.

Na takav način ćemo, kako je naveo, dobiti stručniji i bolji kadar, uštede i mnogo veću efikasnost u radu.

Govoreći o izmenama i dopunama zakona o sudijama i zakona o javnim tužilaštvima, Selaković je istakao da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca treba da ubuduće poklone punu pažnju jačanju disciplinskih organa ta dva tela.

O pitanju disciplinske odgovornosti staraće se same sudije i sami tužioci bez mešanja zakonodavne i izvršne vlasti, naglasio je Selaković i istakao da se mora voditi računa o radnoj disciplini, stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti nosilaca pravosudnih funkcija.

"Dok tu ne počne da se uvodi red, a to je upravo onaj red koji građani traže, dotle ne možemo da pričamo o efektivnim i efijkasnim dostignućima u reformi pravosuđa", rekao je ministar.

Selaković se takođe založio za "terensku kontrolu rada", odnosno organizovaniju i efikasniju kontrolu rada sudija koju bi trebalo da vrše sudije Vrhovnog kasacionog suda i apleacionih sudova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.