Pravoslavni božićni običaji od Grčke do Rusije

Izvor: N1 televizija, 06.Jan.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni božićni običaji od Grčke do Rusije

Božić po julijanskom kalendaru, pored Srpske pravoslavne crkve, slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, Makedonci i Kopti u Egiptu, ali se običaji razlikuju, jer je svaki narod uneo sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika.

U Rusiji je običaj da se porodice okupljaju za stolom na Badnje veče, a zatim sledi posebna večera bez mesa. Glavno jelo se zove "kutja".

Večera se priprema od različitih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vrsta žitarica koje simbolizuju nadu, uz dodatak meda i maka i to se smatra "svetom večerom". Ona se servira na belom stolnjaku koji simbolizuje belo platno u koje je Hrist uvijen po rođenju, a u prostoriju se unese nešto slame kao podsećanje na skromno okruženje u

kojem je Isus rođen.

Najvažniji deo proslave u Ukrajini je večera na Badnje veče koju zovu Sveta večera, kada se u kuću unosi snop pšenice. Taj običaj se naziva diduh (dedin duh) i simboliše pretke i želju da godina dobro rodi.

Deca u Makedoniji 5. januara pevaju božićne pesme od vrata do vrata, takozvane kolede, a na Badnje veče sledi unošenje "badnika" na kućno ognjište. Drvo se pre toga iseče na tri dela, što predstavlja Sveto trojstvo, a sva tri dela u kuću unese otac.

U Gruziji na Badnje veče se čeka da sat otkuca 12 puta, a zatim počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

Vernici Jerusalimske patrijaršije za Badnji dan i Božić obilno jedu slatkiše - najčešće kadaif. Za Božić se tradicionalno spravlja poseban obrok pripremljen od jagnjećeg mesa.

U Grčkoj, koja je prešla na novi kalendar, deca na Badnje veče idu od kuće do kuće i pevaju božićne pesme, a zauzvrat dobijaju slatkiše ili novac. Za večeru koja se priprema za Badnje veče karakterističan je "Hristov hleb", na čijim korama su dekoracije koje obično predstavljaju poslove kojim se porodica bavi.

Za razliku od većine drugih pravoslavnih zemalja, u Grčkoj se za večeru na Badnje veče služi meso i to jagnjetina i prasetina.

U Bugarskoj se za Badnje veče priprema posebna večera od 12 jela bez mesa koja simbolišu 12 meseci u godini.

U Rumuniji je uobičajeno žrtvovanje praseta, ali se prase žrtvuje na dan Svetog Ignatija 20. decembra. Rumuni su prešli na novi kalendar, a biće posluženo tek na božićnoj trpezi. Veruje se da će duh praseta u narednoj godini porodici doneti blagostanje.

Večera se priprema i po tri dana, i sastoji se uglavnom od prasetine na razne načine, sarmi, kobasica, a služi se i ćuretina, uz šljivovicu i vino.

Posebnost rumunske božićne trpeze čini "kozonaći" - kolač sa suvim grožđem i lešnicima, kao i običaj da deca za Badnje veče idu od kuće do kuće i pevaju božićne pesme.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Danas je Božić po julijanskom kalendaru

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2017, 09:17

Božić po julijanskom kalendaru danas slave ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj...Prema Zakonu o državnim i verskim praznicima Božić je u Srbiji neradni dan...Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.