Pravo žena na telesni integritet ne dovodi se u pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 13:24

Pravo žena na telesni integritet ne dovodi se u pitanje

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović potpisala je danas sa direktorom kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji Džonom Kenedijem Mosotijem Sporazum o saradnji između Koordinacionog tela i UNFP i istakla da je zajednički cilj obe institucije nulta tolerancija na nasilje nad ženama i devojčicama i njihovo pravo na telesni integritet.

"Ponosna sam na našu dosadašnju saradnju, postigli smo dobre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rezultate, ali još mnogo posla je pred nama", rekla je Mihajlovićeva, a saopšteno iz njenog kabineta.

Ona je ukazala da Statistike o reporduktivnom zdravlju žena u Srbiji nisu pohvalne i da podaci pokazuju da su u 2019. godini 1.044 žene obolele od raka grlića materice, a njih 438 umrlo je od ove bolesti.

"Moramo mnogo više da radimo na ovom polju, sa posebnim fokusom na osetljive grupe, kao što su Romkinje i žene sa invaliditetom. Važno je da probudimo kompletnu javnost i pošaljemo jasnu poruku koliko su seksualno i reproduktivno zdravlje važni i da se pravo žena i devojčica na telesni integritet ne dovodi u pitanje", istakla je Mihajlovićeva.

Prema rečima direktora kancelarije UNFPA Džona Mosotija, Sporazum o saradnji će omogućiti da udruže snage kako bi se unapredila primena odličnog pravnog okvira koji već postoji u Srbiji i doprinelo promeni društvenih normi kako bi svi ljudi, a posebno mladi i žene iz najugroženijih grupa, imali mogućnost da napreduju.

"Naš zajednički rad biće usmeren na zalaganje za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja, učešće mladih u svim oblastima društvenog razvoja, kao i unapređenje odgovora na populacione trendove koji su u potpunosti rodno osetljivi", rekao je on.

Mosoti je naveo da će se prva zajednička aktivnost fokusirati na bezbednost i integritet u onlajn prostoru, uz skretanje pažnje na rodno zasnovano nasilje na internetu i čestu zloupotrebu onlajn fotografija, zahtevajući zaštitu prava na integritet ljudskog tela, naročito žena i devojčica.

"Planiramo da zajednički radimo na ovom pitanju u Srbiji i okruženju, nadajući se da ćemo uspeti da sve dobre prakse i inicijative proširimo i van našeg regiona", rekao je Mosoti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović i Mosoti: Reproduktivno zdravlje žena i pravo na telesni integritet od najveće važnost

Izvor: Danas, 27.Maj.2022

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost (KTRR) Srbije Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa direktorom kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Džonom Kenedijem Mosotijem Sporazum o saradnji i tom prilikom istakla da je zajednički cilj obe institucije nulta tolerancija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.