Pravo sa ruske posne trpeze: Pirozki (piroške)

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo sa ruske posne trpeze: Pirozki (piroške)

Pirozki (pirožki) je tradicionalno rusko jelo, idealno kada poželite nešto bogatiji obrok u vreme posta. Može se praviti sa bezbroj kombinacija povrća, a takođe može biti i mrsno jelo. 

Potrebno je: – 1,5 čaša vode (ili 375 ml)
– 50 gr svežeg kvasca
– 180 ml ulja
– 1,5 kašičica soli,
– 1,5 kesica vanilin šećera
– 800-900 gr brašna
Napomena: ovo je testo za posne piroške, mrsne su još bolje, tojest, testo je bolje; >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ovo testo se zbog toga pravi uveče da se ujutru peče kako bi bilo lepljivo i elastično kao ono „ne posno“.
Priprema: Uveče zamesiti testo na sledeći način: umutiti toplu vodu sa kvascem i šećerom dok se oba ne rastope, dodati so, ulje i postepeno brašno da ne bi bilo grudvica. Istresti na sto, umesiti još malo rukama do kompaktne smese (treba da bude malo lepljivo za ruke ali ne mnogo), ostaviti u dublji sud s poklopcem preko noći u frižideru (ili dublju posudu dobro zatvoriti prozirnom folijom).
Nadev za punjenje je jednostavan, po izboru:
– sa kupusom: naseckati sitno ili naribati kupus, dodati izrendanu šargarepu i po želji tanko iseckan praziluk. Zagrejati malo ulja u tiganju s poklopcem i dinstati nekoliko minuta.  Dodati kašičicu šećera, pola kašičice soli, a na kraju sveži kopar (može i sušeni samo ga dodati više i na vruć kupus).
– sa krompirom: napraviti posni pire i pomešati sa ili dinstanim šampinjonima narezanim na sitne kockice ili preprženim lukom (da bude smeđ), tako ima poseban ukus.
– slatke: sa bilo kojom vrstom džema ili ribanim dinstanim jabukama kao za lenju pitu.
Izvaditi testo iz frižidera i ostaviti da odstoji 15 minuta (podrazumeva se da su punjenja već spremna). Nauljiti radnu površinu i praviti kuglice od testa (otprilike oko 60 gr), poređati ih na nauljenu radnu površinu, prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoji još 15-20 minuta (kuhinja treba da bude topla, ali ako nije onda odmah uključiti rernu na 200 stepeni da zagreva kuhinju, jer je to dobro za testo).
Po stolu posuti sasvim malo brašna i jednu po jednu kuglicu razvaljati, prvo utapkati malo rukom a onda i oklagijom ne posipajući brašno odgore da bi mogle da se slepe.
Na 8.30 prikazano je kako se lepe. Za posne se stavlja manje punjenja jer se posno testo teže lepi, a ako baš „neće“, umočiti prst u vodu i namazati tamo gde neće da se zalepi.

Ovako zalepljene piroške ređati na pleh preko papira za pečenje i to šavom na dole, ostaviti da odstoje još 15 minuta i peći otprilike do pola sata na 200 stepeni.
Napomena: od ove količine ispadne između 24 i 26 piroški, tako da je najbolje da ih pravite u društvu ili pozovete goste koji će ih pojesti u slast!
*Zahvaljujemo se gospođi Adrijani Tepić Pavlov na pomoći pri realizaciji ovog teksta. 
Izvor: BK TV News
 


The post Pravo sa ruske posne trpeze: Pirozki (piroške) appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.