Pravo na eutanaziju ušlo u prednacrt Građanskog zakonika

Izvor: B92, 30.Maj.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo na eutanaziju ušlo u prednacrt Građanskog zakonika

Beograd -- Prednacrtom Građanskog zakonika koji će tek biti na javnoj raspravi predviđeno je "pravo na dostojanstvenu smrt" poznatiju kao - eutanazija.

Autori Prednacrta napomenuli su da će se o ovom pitanju definitivno izjasniti na osnovu argumenata stručnjaka.

Prema trećoj verziji Prednacrta GZ, u koju je Tanjug imao uvid "pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi".

Autori Prednacrta GZ napominju da će se uslovi i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju propisati posebnim zakonom.

Zloupotreba ovog prava, radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi, biće osnov za krivičnu odgovornost.

U okviru ove odredbe, autori Prednacrta GZ stavili su napomenu da će se zbog kompleksnosti ostvarivanja prava na eutanaziju, koje ima, pored pravnih i medicinske, psihološke i socijalne aspekte, "naknadno definitivno izjasniti na osnovu argumenata stručnjaka iz različitih oblasti i profesionalnih delatnosti, imajući u vidu i predlog teksta posebnog zakona koji je pripremljen nakon javne rasprave o Prednacrtu".

Ukoliko predloženo rešenje bude usvojeno, u Krivičnom zakoniku bi bila izvršena odgovarajuća promena, navode autori.

U važećem Krivičnom zakoniku ubistvo iz samilosti je propisano kao privilegovani oblik ubistva i glasi: Ko liši života punoletno lice iz samilosti zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se to lice nalazi, a na njegov ozbiljan i izričit zahtev, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Inače izrada GZ traje već desetak godina i do sada su objavljivana već dva teksta prednacrta. Kada će biti konačna verzija teksta koji bi išao pred poslanike nije poznato.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pravo na eutanaziju ukida krivično delo ubistvo iz samilosti

Izvor: Blic, 30.Maj.2019

Prednacrtom Građanskog zakonika koji će tek biti na javnoj raspravi predviđeno je "pravo na dostojanstvenu smrt" poznatiju kao - eutanazija, uz napomenu autora Prenacrta da će se o ovom pitanju definitivno izjasniti na osnovu argumenata stručnjaka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.