Praistorija koja nas je uvela na arheološku mapu Evrope

Izvor: Megafon.co, 26.Dec.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praistorija koja nas je uvela na arheološku mapu Evrope

Predmeti koji su pronađeni na arheološkom nalazištu Humska čuka stavili su Niš na evropsku arheološku mapu. Pronađeni su u blizini sela Hum i veoma su bitni za bakarno i bronzano doba. Potiču iz perioda Salkuci – Krivodol, 6300. p.n.e, kažu u niškom Narodnom muzeju.
„Zapravo su pronađeni u jednoj kući koja je gorela, pronađeni su podnica, zidovi te kuće napravljeni od lepa i drvene konstrukcije. Videli ste i veliki žrtvenik koji je takođe retkost, ta veličina žrtvenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << nije tako česta. Potiču iz perioda Salkuci – Krivodol, Bubanj Hum, znači 6.300 godine. Dokumentuju vrlo značajnu i važnu kulturu na ovim prostorima. Pronađeno je još mnogo zdela, izuzetno fine izrade, fantastičnih motiva, tako da možemo da kažemo da je 2018. bila raskošna i bogata godina na Humskoj čuki“, kaže Tatjana Trajković Filipović.
Ono što je pronađeno na Humskoj čuki građani će moći da vide 2019. ili 2020. godine u Narodnom muzeju, kaže zamenik predsednika Gradske opštine Crveni Krst Danijel Stanković.
„Ima vešestruki značaj za našu opštinu, kulturološki značaj je veliki, jer kao što sam i rekao, predmeti su velike vrednosti. Datiraju iz perioda od nekoliko hiljada godina p.n.e. Istraživanja će biti nastavljena u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda i Narodnim muzejem iz Niša. Dolazili su i arheolozi iz inostranstva, a procena predmeta se vršila u SAD“, dodaje Danijel.
Kamerom Megafona zabeležili smo i prelep vidikovac koji se pruža sa ovog arheološkog nalazišta.

„Naša ideja je da na tom prostoru napravimo jedan veliki arheološki park, jednu mogućnost i sa strancima i sa domaćim posetiocima, sa školama takođe, gde će biti prikazani fragmenti, i ne samo fragmenti već i pravi način života praistorijskog čoveka tog perioda“, kaže Tatjana Trajković Filipović.
„Nama je posebno važna kao turistička destinacija, jer smo poznati kao Opština koja ima pored Tvrđave, pored Logora Crveni krst, pored Banje Topilo… Sada smo preko EU IPA projekata prekogranične saradnje uredili i napravili jednu oazu Vidrište, a za Humsku čuku sam siguran da će je turisti tek posećivati u budućnosti“, zaključuje predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.
Novinari: Jovana Đorđević, Petra Naumović
Kamera, montaža: Jovana Đorđević
Muzika: Jela – Elphnt
*Ovaj prilog deo je serijala priča u okviru projekta “Bogatstvo i šanse Gradske opštine Crveni Krst” koji je pomogla Opština Crveni Krst kroz konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.
 

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.