Izvor: Blic, 19.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prahovo na udaru tragača za zlatom

Prahovo na udaru tragača za zlatom

PRAHOVO - Krajinsko selo Prahovo, izgrađeno na temeljima velelepnog rimskog grada Ad Akvasa, zbog brojnih ostataka građevina s kraja trećeg veka nove ere, oduvek je privlačilo avanturiste koji su u potrazi za zlatom prekopavali okolne njive. Prahovljani su bili zaprepašćeni kada su pre par dana otkrili da je uzvišenje nadomak sela na kome se nalazi seoski zapis prokopano gotovo na pola.

Pod okriljem noći tajanstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kopači rovokopačem su prosekli ovo, za Prahovljane sveto brdo, za koje su vezane brojne legende, i napravili udubljenje širine dva i visine preko šest metara. To ih je navelo da posumnjaju da se prahovski atar našao na meti organizovanih kopača zlata. Privukla ih je, smatraju oni, neka od brojnih legendi po kojima se u okolini Prahova krije statua konja od čistog zlata u prirodnoj veličina, koja potiče iz rimskog perioda.

- Nisu to obični kopači zlata. Pa ovde je u toku jedne noći raskopano preko 70 kubika zemlje, a autokara je radila od tri do sedam izjutra. Samo ti radovi vrede više od hiljadu evra. Ujutru oko sedam sati video sam da se preko polja sa tog mesta udaljava rovokopač. Ne znam ko je to bio, ali je ušao u veliki posao. Sumnjamo da je to organizovana grupa koja obilazi lokalitete po Srbiji i traga za zlatom - tvrdi jedan meštanin Prahova koji je želeo da ostane anoniman.

O ovoj neobičnoj iskopini nikakvu informaciji nema Savet mesne zajednice, tvrdi predsednik Vlastimir Abrašević, kao ni sveštenik prahovske crkve, a iz Muzeja Krajine potvrdili su da nije reč o naučnim istraživanjima.

- S obzirom na to pod kakvim okolnostima se odvijaju radovi na ovom lokalitetu, velika je verovatnoća da se radi o tragačima za zlatom. Mi smo dužni da o tome obavestimo nadležnu ustanovu zaštite, a to je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Na osnovu slojeva zemlje koji su vidljivi, očigledno je da i pored legendi koje se prepričavaju ovde nema nikakvih tragova bilo kakve građevine ili eventualnih nasipa - izjavio je prilikom obilaska ovog mesta Gordan Janjić, arheolog Muzeja Krajine.

S. Jurasović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.