Poznati bibliotekari u Knez Mihailovoj

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati bibliotekari u Knez Mihailovoj

U susret Svetskom danu knjige, koji se obeležava sutra, javne ličnosti su se oprobale u ulozi bibliotekara.

Na pultu Biblioteke grada juče su izdavali knjige građanima, i preporučivali im svoje omiljene naslove.

U okviru jednočasovne akcije „Svi smo u biblioteci” Beograđani su mogli da se učlane po upola manjoj ceni, i ćaskaju sa „zaposlenima” – glumcima Mirjanom Karanović i Slobodanom Bodom Ninkovićem, muzičarima Srđanom Gojkovićem–Giletom i Dragoljubom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Đuričićem, pevačicom Leontinom Pat i voditeljem Ivanom Ivanovićem.

„Bibliotekarima uopšte nije lako. Izgleda da su se meni javljali samo zanimljivi slučajevi. Na primer jedan momak se zbunio, nije imao poverenja da ću da uradim sve kako treba, pa nije hteo ni da uzme knjige”, kazao je voditelj Ivan Ivanović, koji je istakao važnost marketinga čak i za ozbiljne institucije poput gradske biblioteke.

Svetski dan knjige nas podseća na pisce Migela de Servantesa i Vilijema Šekspira, koji su preminuli 23. aprila 1616. godine.

Knjižari u Barseloni su od 1926. godine sve kupce tog dana počeli darivati cvećem. Ovaj katalonski običaj podstakao je Unesko da 1995. godine proglasi 23. aprila za Svetski dan knjige i prevođenja.

Taj datum je ušao i u kalendar kulturnih manifestacija Beograda.

N. M.

objavljeno: 22.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.