Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

Izvor: B92, 26.Jan.2022, 21:15

"Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju"

Brisel -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rešavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primenu sile ili pretnju primenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

"Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo", rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

"Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbedimo bezbednost za sve", rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbednosti bilo koje od svojih članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jan.2022

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.